Oscar Romerocollege blijft maar groeien

ELF BASISSCHOLEN VOEGEN ZICH TOE AAN FUSIESCHOOL

Het Oscar Romerocollege in Dendermonde zal ook in de toekomst nog verder blijven groeien.
Foto GDR Het Oscar Romerocollege in Dendermonde zal ook in de toekomst nog verder blijven groeien.
Het Oscar Romerocollege van Dendermonde blijft groeien. Nadat eerder al de vrije secundaire scholen van de stad samensmolten, gebeurt dat nu ook voor elf basisscholen. "Gemeenschappelijke taken kunnen zo efficiënter uitgevoerd worden", zegt overkoepelend directeur Hans Vanhulle.

Sinds 1 september 2016 zijn de vroegere vier Dendermondse vrije secundaire scholen - Heilige-Maagdcollege, Sint-Vincentiusinstituut, VHTI en VTI - één school. Zij smolten samen tot het Oscar Romerocollege met verschillende campussen verspreid over de binnenstad. Ook de vroegere vrije basisscholen van het Sint-Vincentiusinstituut en H.Maagdcollege hoorden al bij die fusie.

7.000 leerlingen

Het landschap van het katholiek onderwijs in Dendermonde wordt nu nog verder hertekend. Vanaf 1 januari voegen nog vier basisscholen zich bij de vzw Oscar Romerocollege. Het gaat om de scholen van Lebbeke-Wieze-Denderbelle, Baardegem-Meldert, Baasrode, Appels-Oudegem en Berlare. Samen goed voor elf vrije lagere scholen. Daar horen onder andere de Visitatieschool Baasrode, de Harduynschool Oudegem en de Oogappel Appels bij. Ook het buitengewoon secundair onderwijs Capelderij uit Opdorp draagt haar onderwijsbevoegdheid over aan het Oscar Romerocollege. Alle scholen samen zijn goed voor zevenduizend leerlingen.

Voordelen

"We zien alleen maar voordelen aan deze samenwerking", zegt overkoepelend directeur Hans Vanhulle. "Het laat ons toe een aantal gemeenschappelijke taken efficiënter uit te voeren omdat ze gecentraliseerd worden en om de dagelijkse werking te professionaliseren. Met de vele taken en verantwoordelijkheden die op een schoolbestuur afkomen, is samenwerking een goede zaak om dat tot een goed einde te brengen."


Het Oscar Romerocollege zet zich dus ook als regionale speler op de kaart in het vrij basisonderwijs. "Belangrijk is wel dat de elf scholen elk hun eigen pedagogisch project blijven voeren", gaat Vanhulle verder. "Ze behouden ook allemaal hun eigen naam. Elke school wordt vertegenwoordigd in de nieuwe raad van bestuur."


Het ziet er overigens naar uit dat het Oscar Romerocollege in de toekomst nog meer zal groeien. "Ook andere scholen hebben interesse om samen te werken", weet Vanhulle. "We zijn al gesprekken aan het voeren, zowel met basisscholen als secundaire scholen."