Op wereldreis met bloemencorso

OPTOCHT DOET DROMEN VAN VERRE OORDEN

Een prachtig versierde kameleon draagt alle kleuren van de regenboog.
Copyright : Geert De Rycke Een prachtig versierde kameleon draagt alle kleuren van de regenboog.
Caraïbische ritmes, Afrikaanse sfeer, volksdans. De bloemencorso in Sint-Gillis-Dendermonde gisteren had het allemaal. Het thema 'continenten' nam de toeschouwers mee op een wereldreis. En dat werd fel gesmaakt.

De 67ste editie van de bloemencorso vond gisteren plaats onder een stralende zon. Duizenden toeschouwers zakten af naar Sint-Gillis om te genieten van de bloemenpracht.Tussendoor was er heel wat animatie voorzien. Want tussen de bloemenwagens had regisseur Bram Buytaert ook heel wat straatanimatie, muziekbands en dansers voorzien. Die moesten het publiek in de juiste stemming brengen. Elke bloemenwagen werd bovendien vooraf gegaan door een halve wereldbol met figurant, om telkens een ander werelddeel aan te kondigen.


"We maken een reis rond de wereld", zegt voorzitter Dieter Mannaert. "Onze wagenbouwers halen dit jaar inspiratie uit de verschillende continenten op deze wereldbol en beelden dat uit aan de hand van typische dieren, volkeren en gebouwen. Maandenlang hebben zij met veel passie aan hun wagens gewerkt. En het resultaat mag gezien worden, met een zee van kleuren."


Het was aan kinderen en jongeren om de bloemencorso vooraf te gaan, met kleine bloemenwagentjes. Het grote werk werd ingeleid door een immense bebloemende wereldbol. En de Anciens, een groep ervaren rotten in het vak die na jaren de koppen weer bij elkaar staken, pakten uit met een wagen vol imposante Afrikaanse dieren.


Het corsocomité had ook zelf voor een bouwteam gezorgd dat twee wagens versierde. Op de ene stond een reusachtige koe te blinken tussen sterren, om Europa uit te beelden. De andere wagen was een uitwerking van de ontwerpwedstrijd in het Oscar Romerocollege. Jewel Van den Bulcke had een ontwerp met als thema 'Oceanië' gemaakt, met vissen tussen sierlijke riffen en het Sydney Opera House uit Australië.

Deze wagen met de Taj Mahal en enkele panda's vertegenwoordigt Azië.
Copyright : Geert De Rycke Deze wagen met de Taj Mahal en enkele panda's vertegenwoordigt Azië.

Taj Mahal

Blozen wist vorig weekend nog de bloemenstoet in Blankenberge te winnen en kon ook nu betoveren met een wagen vol panda's rond de Taj Mahal. Inspiratie haalden zij in Azië.


De KWB bracht de pinguïns en zeehonden van Antarctica in een wit sneeuwlandschap naar Sint-Gillis. Voor hun figuranten was het puffen. Zij verschenen in skipak.


Corsogroep Wonderland bleek wild van Afrika en trok op safari met een imposant luipaard. Djembéspelers zorgden voor opzwepende ritmes. Een Caraïbische sfeer brak los met corsogroep Otterstraat, die Zuid-Amerika uitbeeldde met een grote toekan en Azteken. De danseressen die hieraan vooraf gingen, deden haast dromen van een Braziliaans carnaval. Tot slot was het aan Bobo om de corso af te sluiten, met een arendsvlucht over Noord-Amerika. De industriële vooruitgang, met een wagen vol draaiende radarwielen, stond centraal.

De KWB bracht een wagen met een iglo, zeehonden en pinguïns.
Copyright : Geert De Rycke De KWB bracht een wagen met een iglo, zeehonden en pinguïns.
Even leek het wel Braziliaans carnaval.
Copyright : Geert De Rycke Even leek het wel Braziliaans carnaval.
Ook het kinder- en jeugdcorso mocht gezien worden.
Copyright : Geert De Rycke Ook het kinder- en jeugdcorso mocht gezien worden.