Meteen erkenning voor La Confiance speculoos

LEO BORMS BLAAST RECEPT VAN OVERGROOTVADER UIT 1924 NIEUW LEVEN IN

Leo Borms met de La Confiance speculoos.
Foto Geert De Rycke Leo Borms met de La Confiance speculoos.
De speculoos van La Confiance in Dendermonde is dan nog maar net op de markt, het krijgt wel meteen heel wat erkenning. De lekkernij heeft niet alleen de Superior Taste Award gekregen, maar is voortaan ook officieel Vlaams Streekproduct. "En dat allemaal door een oud recept van mijn overgrootvader", vertelt oprichter Leo Borms.

Terwijl zijn broer Jan het familiebedrijf Vondelmolen, producent van peperkoek in Lebbeke, runt, richtte Leo Borms aan het Schaapveld op industrieterrein Hoogveld zijn bedrijf La Confiance op. Oorsprong van zijn bedrijf ligt in een zoektocht die Leo vier jaar geleden hield tussen de vele oude recepten en aantekeningen van zijn overgrootvader Jozef Borms.


"Mijn overgrootvader richtte, samen met een bakker-vennoot, in de jaren 1920 zijn eigen bedrijfje La Confiance op in Baasrode", vertelt Leo. "Overgrootvader begon speculoos en peperkoek te produceren en dat werd een groot succes. Ik zag het wel zitten om dat oude recept en antiek merk nieuw leven in te blazen."

Recept uit 1924

Borms ging aan de slag met het traditionele, authentieke recept van zijn overgrootvader uit 1924 en bracht het opnieuw tot leven met moderne apparatuur, maar wel met respect voor de traditionele bereidingswijze van echte Belgische speculoos. Naast roomboter en typische speculaaskruiden, kregen enkele ingrediënten hedendaagse alternatieven. "Zo werken we bijvoorbeeld met biologische tarwe", zegt Borms.


"Die halen we rechtstreeks bij lokale boeren. We hechten veel belang aan de kwaliteit, we maken rechtstreeks afspraken met boer en molenaar. De man die onze tarwe teelt, boer Thibaut uit Beaumont, staat ook op de verpakking van onze koeken. Belangrijk is dat we de tarwe niet importeren, maar voor Belgische makelij kiezen."

Grote ambities

Deze visie legt La Confiance alvast geen windeieren. De speculoos is nog maar sinds april op de markt is en de koekjes krijgen al voor de tweede keer een belangrijke erkenning. Zo kreeg de speculoos al drie gouden sterren van de Superior Taste Award, de hoogste onderscheiding. En deze week werd La Confiance ook nog eens door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) officieel erkend als traditioneel streekproduct. "We zijn daar natuurlijk erg trots op", aldus Borms. "Peperkoek werd eerder al erkend als streekproduct, nu hoort ook de speculoos van mijn overgrootvader in het lijstje."


Borms heeft bovendien nog grotere ambities. Bedoeling is het gamma van La Confiance nog uit te breiden. Zo zit er een speculoos met cacaotoetsen en een versie met hazelnoten aan te komen. La Confiance stelt twaalf personeelsleden te werk. Mogelijks loopt dat aantal in de toekomst nog op. De speculoos is te verkrijgen bij Bioplanet en de Alvo-winkels.