Katuit betovert met water en vuur

NIEUWIGHEDEN MAKEN INDRUK, MAAR REUZEN BLIJVEN PUBLIEKSTREKKER

Het thema water en vuur zorgde voor betoverende taferelen. Deze demonische vrouwen trokken met fakkels door de straten.
Copyright : Geert De Rycke Het thema water en vuur zorgde voor betoverende taferelen. Deze demonische vrouwen trokken met fakkels door de straten.
Bezoekers van de reuzenommegang Katuit hebben gisteren een flinke portie spektakel gekregen. Het thema 'water en vuur' zorgde voor speciale effecten in diverse taferelen.

Met een eigentijdse draak haalde Katuit een oud volkselement uit de vergetelheid. De draak was vroeger erg populair in ommegangen. Ook Dendermonde had van 1457 tot de 17de eeuw een exemplaar. De stad beschikt nu over een nieuwe draak, met op de rug twee elfen.


Dat het de vooravond van de eerste schooldag was, daar was gisterenavond in Dendermonde niets van te merken. Het hield de Dendermondenaren niet tegen om donderdagavond massaal op te dagen voor de jaarlijkse Katuit.


"Het is nogmaals bewezen: Katuit: dat wil geen enkele Dendermondaar missen", zegt een tevreden regisseur Patrick Segers. "Met een beetje regen bij het begin van de stoet zat het weer ons niet echt mee, maar misschien paste dat ook wat in ons thema van water en vuur. Alleszins kwamen er ondanks de regen tienduizenden opdagen, zelfs al was het de laatste vakantieavond."


Rijen dik stonden de toeschouwers langs het parcours. Voor spektakel met water en vuur, nieuwe taferelen en praalwagens, maar ook traditionele elementen, zoals knaptanden, kopvlees, sprotjes en De Walvis ontbraken niet. 't Schipke, met schattige matroosjes, blonk als nooit te voren dankzij een opknapbeurt. Nieuw waren een reuzachtige vuurspuwende draak, lichtgevende drums, brandtaferelen, oorlogsgeweld en een heus Venetiaans feest.

De Pijnders, de dragers van het Ros Beiaard, beelden hun vroegere ambacht uit. Van de 15de tot de 19de eeuw was ook het blussen van branden immers hun taak. Met pompwagens en oud brandweermateriaal liepen ze mee in de stoet. Zwaar materiaal, maar een goede training om over drie jaar het Ros Beiaard te torsen.
Copyright : Geert De Rycke De Pijnders, de dragers van het Ros Beiaard, beelden hun vroegere ambacht uit. Van de 15de tot de 19de eeuw was ook het blussen van branden immers hun taak. Met pompwagens en oud brandweermateriaal liepen ze mee in de stoet. Zwaar materiaal, maar een goede training om over drie jaar het Ros Beiaard te torsen.

Opzwepend

Maar het meest was het publiek voor Mars, Indiaan en Goliath zelf gekomen. Begeleid door de Ros Beiaardharmonie en een groep Hellebaardiers en Buskruitschutters dansten ze trots door de stad en zweepten de menigte op. Hoe luider schreeuwen en klappen, hoe harder de reuzen dansen. Dat blijft Katuit.

Ook de Reuzen waren uiteraard van de partij. Indiaan, Mars en Goliath brachten de toeschouwers in vervoering.
Copyright : Geert De Rycke Ook de Reuzen waren uiteraard van de partij. Indiaan, Mars en Goliath brachten de toeschouwers in vervoering.
Copyright : Geert De Rycke