Kan CD&V stand houden tegen hongerig N-VA?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN DENDERMONDE

Burgemeester Piet Buyse.
Copyright : Geert De Rycke Burgemeester Piet Buyse.
Houdt CD&V, de partij van burgemeester Piet Buyse, stand? Dat is de hamvraag voor de verkiezingen in Dendermonde. N-VA trekt alle registers open om de huidige oppositiebanken in te ruilen voor een meerderheidscoalitie. Zondagavond wordt een en ander duidelijk.

Het is geen makkelijke legislatuur geweest voor het stadsbestuur van Dendermonde, met een coalitie tussen CD&V en sp.a. Omdat forse besparingen nodig waren om de financiën uit het rood te houden, moesten moeilijke knopen doorgehakt en onpopulaire maatregelen genomen. Gemeentehuizen en bibliotheken in de deelgemeenten werden allemaal gesloten en diverse grote wegen- en rioleringsprojecten moesten worden uitgesteld. En net toen die zware dobbers wat verteerd waren, brak commotie rond een circulatieplan voor Sint-Gillis los. Dat werd uiteindelijk maar in heel afgeslankte versie ingevoerd.

Het is sp.a-schepen van mobiliteit Niels Tas die hierop kan afgerekend worden. Al heeft de jonge politicus de voorbije jaren ook een stevige schare "fans" weten te verzamelen door zich consequent in te zetten voor de fietsers in de stad. Hij staat na zes jaar als schepen ondertussen gekend als erg gemotiveerd, gedreven en met flink wat dossierkennis.

Of dat voldoende is om met zijn partij na de verkiezingen nog deel uit te maken van de meerderheid is wel de vraag. Het is publiek geheim dat coalitiepartner CD&V het kartel tussen sp.a en Groen niet kon smaken en die beslissing de toekomst van huidige coalitie hypothekeert. Sp.a moet het overigens zonder Bart Van Malderen stellen die afhaakte om persoonlijke redenen. Daarmee mist de partij een stemmenkanon. Vorige verkiezingen was de man nog goed voor 1.436 voorkeursstemmen. De samenwerking met Groen kan echter resulteren in een mooi resultaat voor het kartel, gezien de positieve nationale tendens voor Groen.

De te kloppen man blijft natuurlijk huidig CD&V-burgemeester Piet Buyse. Bij de vorige verkiezingen in 2012 wist hij zijn voorkeurstemmen bijna te verdubbelen tot een monsterscore van 7.761. Als absolute topman is hij vanzelfsprekend opnieuw lijsttrekker voor CD&V. De partij van de macht krijgen, lijkt bovendien een haast onbegonnen uitdaging voor de andere partijen. De top tien van meeste voorkeurstemmen wordt immers vooral ingevuld met CD&V-namen. En die stemmenkanonnen bevolken ook voor oktober 2018 allemaal opnieuw de lijst. Dat doet vermoeden dat ook dit jaar CD&V opnieuw heel wat stemmen zal binnenhalen. Al verwachten velen dat dat er minder zullen zijn dan vorige keer. In verschillende deelgemeenten zorgden immers heel wat maatregelen de voorbije jaren voor wrevel en protest. Bovendien heeft het ook intern erg gerommeld binnen de partij rond de lijstvorming. Dat ontgaat ook de kiezer niet.

Grootste uitdager van CD&V is N-VA. De partij zit nu in de oppositie, maar beschikt wel over negen zetels en is daarmee de tweede grootste. De N-VA'ers voerden de voorbije jaren stevig oppositie en legde de meerderheid in heel wat dossiers het vuur aan de schenen. De partij, met lijsttrekker Marius Meremans, maakt er geen geheim van dat het de ambitie is om na 2018 mee te besturen in Dendermonde. Als het van N-VA afhangt, wordt het na zondag geen centrum-linkse coalitie meer. `

Open Vld kan dan wel eens de partner worden, als die samen met N-VA genoeg zetels hebben om een meerderheid te vormen. De ploeg van Open Vld is jong, maar ook erg ambitieus en lijkt zeker bereid te onderhandelen. (DND)
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Werner Cammerman

    Er zijn geen besparingen geweest in Dendermonde. Hier is het verhaal van de" krekel en de mier" van toepassing. Het stompzinnige mobiliteitsplan van SPA heeft massa's geld gekost. Piet Buise beweerde een goede huisvader voor Dendermonde te zijn. Een goede huisvader houd de knip op de geldbeugel.