Internering voor moeder die twee jaar lang haar eigen dochter verkrachtte

RV
De vrouw die twee jaar lang haar eigen dochter seksueel misbruikte, wordt geïnterneerd. Dat heeft de Dendermondse rechter vrijdag beslist. Tussen 2004 en 2006 vergreep de moeder zich haast wekelijks aan haar eigen kind. 

Ze deed dat op ogenblikken dat haar man niet thuis was en terwijl de dochter in bed lag of in bad zat. Ze stuurde ook seksueel getinte berichten en mails naar haar dochter. Het slachtoffer diende uiteindelijk in 2015 klacht in tegen haar moeder. “Ik wist dat het niet juist was wat mijn moeder deed, maar durfde me niet verzetten”, verklaarde het meisje daar zelf over. “Ik durfde ook niet eerder naar de politie stappen.” 

De moeder beweerde dat ze de feiten onder invloed van medicijnen pleegde. Ze slikte elke dag anti-psychotica en dat zou volgens haar advocaat haar handelen beïnvloed hebben. Maar met die stelling maakte de burgerlijke partij brandhout. “Ze kon anders wel goed plannen om de feiten te plegen op die momenten dat haar man van huis was”, klonk het. Het was het Openbaar Ministerie dat de internering van de vrouw vorderde. De rechter is daar op ingegaan. 

Onderschat probleem: 1 op de 20 daders is vrouw

“Dat moeders in hun eentje een kind seksueel misbruiken, komt niet vaak voor. Vrouwen plegen sowieso minder vaak zedenfeiten dan mannen. Als ze het doen dan is er vaak een andere dader zoals bijvoorbeeld een stiefvader of vader betrokken”, zegt criminologe Minne De Boeck van het Universitair Forensisch Centrum (UFC) in Antwerpen. “Wel typisch voor vrouwelijke misbruikers is dat ze een nauwe band hebben met het slachtoffer. Denk aan familieleden, juffen of andere vrouwen met een opvoedende rol.”

Seksueel misbruik door vrouwen is zowel in wetenschappelijk onderzoek als in de praktijk een onderschat probleem. “We weten uit onderzoek dat één op de twintig daders van seksueel misbruik vrouw is. Toch zien we er in ons behandelcentrum heel weinig. Mogelijk is de hechte band tussen vrouwelijke daders en slachtoffers daar een verklaring voor.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Saadia Sellak

  Een moeder die haar kind seksueel gebruikt heeft een universele rode lijn overschreden, waarbij geen terugkeer meer mogelijk. Het is niet meer weg te wissen, niet te repareren en niet te vergeten. Het slachtoffer hoeft haar ook niet meer als moeder te beschouwen en het zou heel begrijpelijk zijn als de banden voorgoed verbroken worden. Deze vrouw heeft geen rechten meer naar haar kind. Ook toekomstige kleinkinderen zouden tegen haar beschermd moeten worden .

 • Annelore Declercq

  Cicel waar slaat dat op.. dit zou niet mogen. Niet door mannen maar ook niet door vrouwen.. zeker niet bij kinderen maar ook niet bij volwassenen een nee moet een nee zijn.. en anderen moeten hun beheersen of zouden beter uit hun zelf hulp zoeken voor ze iemand misbruiken

 • Johan Van den Bergh

  Is een moeder, die weet dat haar dochters misbruikt worden door een inwonende vriend, schuldig voor verwaarlozing, geen hulp bieden aan mensen in nood( haar eigen dochters) !!! Vermoedelijk wou zij niets ondernemen om het misbruik dat door haar vriend werd gepleegd aan te geven , alleen maar omdat zij haar vriend niet wou verliezen. Deze stelling is door de politie niet onderzocht alhoewel ik dit aan het parket had gezegd...

 • cecil atherton

  1 op de 20? Hier staat een nul teveel. Schrijf het ergens op, ik voorspel dat over 2 of 3 decennia dit cijfer bijgesteld gaat worden naar 1 op 2 of 1op 3.