Hele binnenstad krijgt gratis wifi

INWONERS WINKELCENTRUM PROFITEREN MEE VAN SNELSTE INTERNET

Burgemeester Piet Buyse (links) probeert het internet aan het stadhuis uit.
Foto De Rycke Burgemeester Piet Buyse (links) probeert het internet aan het stadhuis uit.
Mama past schoenen terwijl de kinderen Netflix kijken. Nog tegen eind dit jaar wordt dat mogelijk in de Dendermondse binnenstad. Het stadsbestuur ontrolt een project voor gratis wifi in het winkelcentrum. Tegelijk zal de glasvezelkabel die hiervoor wordt aangelegd ook ter beschikking staan van alle inwoners van het centrum. Die krijgen daardoor toegang tot het snelste internet dat er bestaat.

Een aantrekkelijker kernwinkelhart, daar zet het stadsbestuur van Dendermonde op in. De voorbije maanden werden al voetpaden vernieuwd en nieuw straatmeubilair geplaatst. Later komt er ook een nieuwe fontein op het Heldenplein. Maar de stad zet ook in op gratis wifi in het winkelcentrum. "We willen alle bezoekers in de zone tussen Grote Markt en Statieplein een gratis draadloze internetverbinding met hoge capaciteit aanbieden", zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). "Daar horen ook de Vlasmarkt, Brusselstraat en Begijnhof, Oude Vest en het stadspark bij."


Om het project te realiseren doet de stad een beroep op een Dendermonds bedrijf, The Last Mile vzw. Dat zal in de binnenstad glasvezelkabels aanbrengen. "Via een sms kunnen bezoekers van onze binnenstad een code krijgen. Daarmee kunnen ze twee uur lang gratis en onbeperkt surfen op internet", legt Gerardo de Guzman, hoofd IT van de stad, uit.

Netflix

"Mama kan dus in alle rust kledij of schoenen passen, omdat de kinderen ondertussen niet zeuren want ze kijken Netflix. En de echtgenoot volgt bijvoorbeeld de voetbaluitslagen", legt schepen van Middenstand Dirk Abbeloos (CD&V) uit.


"Ze kunnen dat vanaf december omdat er dan gratis wifi is. En dankzij de glasvezelkabel die we hiervoor voorzien, loopt dat ook in alle comfort. Er zijn geen vertragingen meer om data binnen te halen, zoals nu vaak over 4G wel het geval is. De internetverbinding vertraagt ook niet omdat er te veel volk tegelijk op zit. Dit project heeft dus alleen maar voordelen."

Voor inwoners

Maar er is nog meer. The Last Mile vzw stelt de glasvezellijnen in de binnenstad ook ter beschikking voor een open en neutraal 'Fiber to the Home'. Inwoners kunnen de glasvezel in huis trekken en zo beschikken over dit technologisch hoogstandje voor ongelimiteerd en razendsnel internet, telefonie en televisie. "Dat wil zeggen dat alle internetaanbieders hun diensten over dit netwerk kunnen aanbieden en inwoners daar in hun woning kunnen van aftakken", leggen Anneke Aerts en Frédéric Norro uit. "Er zijn dan oneindig veel mogelijkheden."

Nauwelijks hinder

Nog deze maand vinden de werken plaats om de glasvezelkabels in het stadscentrum te voorzien. Hinder zal er nauwelijks zijn. Dankzij een erfpachtovereenkomst ligt het datacenter van dit project in de Sint-Pieters- en Paulusabdij. "Om de glasvezelkabels te voorzien, moeten geen voetpaden of wegen worden opengebroken", zegt Norro.


"Alleen aan het einde en het begin van het traject is een klein aansluitputje nodig. De wifizenders komen aan voorgevels van gebouwen langs het traject."


Na alle werken in oktober, volgt een testfase in november. Nog voor het einde van het jaar moet het wifi- en glasvezelproject helemaal operationeel zijn.