Gouden paar tot tranen geroerd door verrassing zoon

ROS BEIAARDOMMEGANG VOOR VIJFTIGSTE HUWELIJKSVERJAARDAG

De Ros Beiaardommegang, maar dan in het klein, dat kregen Paul Van Nieuwenhove en Maria Boon voor hun vijftigste huwelijksverjaardag.
Copyright : Geert De Rycke De Ros Beiaardommegang, maar dan in het klein, dat kregen Paul Van Nieuwenhove en Maria Boon voor hun vijftigste huwelijksverjaardag.
Pijnders, Mars, Indiaan en Goliath in 't klein en een kleine versie van het Ros Beiaard. Het was er zaterdagavond allemaal, speciaal voor het gouden huwelijksjubileum van Paul Van Nieuwenhove (71) en Maria Boon (70). De rasechte Dendermondenaren waren zichtbaar aangedaan. "Kanker heeft bijna een einde gemaakt aan ons samenzijn en nu krijgen we dit fantastisch feest", klonk het ontroerd.

Dat heb je dan, als je zoon Pijnder is. Dan zijn het Ros Beiaard en Dendermondse folklore nooit veraf. Dat ondervonden Paul Van Nieuwenhove en Maria Boon aan den lijve tijdens hun jubileumfeest. "We wilden een gigantisch feest", zegt zoon Dirk Van Nieuwenhove . "Met alles erop en eraan en een grote verrassing. Mijn ouders verdienen dat."


Het koppel vierde vijf jaar geleden al hun 45-jarig jubileum met een bescheiden familiefeest. Uit noodzaak, omdat verwacht werd dat Paul zijn gouden huwelijksjubileum niet zou halen. "Vier keer heeft hij al gevochten tegen kanker. Longkanker, slokdarmkanker en longvlieskanker passeerden de revue in tien jaar tijd", vertelt schoondochter Regine Van Hecke. "Het is zijn doorzettingsvermogen dat ervoor gezorgd heeft dat hij hier nu nog staat. Vijf jaar geleden vroeg hij zelf op een familiebarbecue om toch nog een jubileum met zijn vrouw te kunnen vieren. We hebben er toen een gezellig feest van gemaakt. Maar nu ze toch de kaap van vijftig jaar huwelijk halen, moest het allemaal veel groter."

Het is even schrikken voor Maria en Paul wanneer plots een grote wolf opduikt.
Copyright : Geert De Rycke Het is even schrikken voor Maria en Paul wanneer plots een grote wolf opduikt.

Reuzen

Aan Zaal Mariakring werden Paul en Maria vergast op een mini-ommegang.


"'t Klein Muziekske beet de spits af. Daarna volgden kindjes met rood-witte ballonnen, trommelaars en vendeliers van volkskunstgroep Reynout, kopvleesdragers en zelfs knaptanden. Paul en Maria raakten met de minuut meer geëmotioneerd. Grootste verrassing waren de drie reuzen Mars, Indiaan en Goliath, gespeeld door kleinkinderen Jari, Jarno en Stephanie. Klap op de vuurpijl was een mini-Ros Beiaard met de pijnders en reus Pée den Aap.

Copyright : Geert De Rycke

Connecties

"Connecties genoeg als Pijnder om dit te verwezenlijken", zegt Dirk. "Ikzelf droeg het Ros Beiaard mee in 2010. Oudste zoon Joran was in 2015 de jongste kandidaat tijdens de Wildemanloop en kijkt dus uit naar 2020 om het Ros te torsen. En de twee andere zonen Jarno en Jari willen in 2018 de Wildeman lopen. Het waren vrienden die allemaal extra ideeën aanbrachten om iets fantastisch van het feest te maken."


Louis en Maria genoten met volle teugen. "Dit hadden we niet verwacht", zeggen ze. "We zijn rasechte Dendermondenaren, dus zo'n portie folklore is altijd plezant. Geen wonder dat we de zakdoek bovenhalen. We zijn echt zo blij dat we hier als koppel nog staan en zien elkaar doodgraag." Maria, afkomstig van de vroegere Dendermondse volkswijk 't Vestje, leerde haar Paul in Appels kennen. "Als meisje van 't stad had ik nieuwe lingerie nodig en daarvoor moest ik naar een kleermaakster in Appels", vertelt ze. "Paul woonde in dezelfde straat en via aan gemeenschappelijke vriend leerde ik hem kennen. Het was liefde op het eerste gezicht en we houden immens mooie herinneringen over aan romantische momenten aan de oevers van de Schelde, aan Appels Veer."


Ondertussen wonen Paul en Maria terug in een appartement op de Oude Vest. "We doen het rustig aan, maar genieten volop en hopen er nog veel jaren bij te doen", klinkt het.