Gezocht: twee kleuters om schooltje te redden

KLEUTERSCHOOL START NIEUW SCHOOLJAAR MET TE WEINIG LEERLINGEN

In het schooltje in Vlassenbroek zitten kleuters van alle leeftijden samen.
Foto Geert De Rycke In het schooltje in Vlassenbroek zitten kleuters van alle leeftijden samen.
Twee kleuters. Die zijn nodig om het kleuterschooltje van Vlassenbroek, het kleinste schooltje in de regio, te redden. Gisteren startten er tien kindjes. Maar er zijn er twaalf nodig. Anders dreigt het schooltje na 105 jaar te verdwijnen. "En dat zou erg zonde zijn", zegt juf Ann. "Dit schooltje is al van onschatbare waarde geweest voor tal van kinderen."

Het honderdjarig bestaan van het kleuterschooltje van Vlassenbroek werd een paar jaar geleden nog uitgebreid gevierd. En ook gisteren stapten kleutertjes gezwind het schooltje weer binnen na een deugddoende zomervakantie. Tien kindjes mocht kleuterjuf Ann Delacourt verwelkomen. Maar dat zijn er wel twee te weinig om het voortbestaan van het schooltje, dat een afdeling van de Visitatieschool van Baasrode is, te garanderen.


"Tegen het einde van het schooljaar komen er nog twee kleutertjes bij, maar dat is pas na de paasvakantie en dus na de officiële telling op 1 februari", legt juf Ann uit. "Daardoor tellen zij dus nog niet mee om aan het minimumaantal van twaalf te komen. Het is dus dringend nodig om voor februari twee kleutertjes te vinden. Zoniet betekent dit het einde van een schooltje dat al sinds 1911 een begrip is in de regio. Dat zou heel erg spijtig zijn." Het is niet de eerste keer dat het kleuterschooltje nood heeft aan een paar extra leerlingen. Ook in 2012 werd al eens aan de alarmbel getrokken. Toen was er één kindje te kort. "Maar evengoed zijn er al schooljaren geweest met meer dan twintig kindjes", vertelt Delacourt. "Ook na de oproep van 2012 resulteerde dit in de komst van diverse extra kindjes. Laat ons hopen dat dit ook nu het geval zal zijn."


Ook de directie steunt de oproep om het schooltje te redden volmondig. "Het zou bijzonder jammer zijn als dit schooltje verdwijnt", zegt directeur Hilde Van Damme. "Met zijn uniek kader en aparte manier van werken, is dit echt nog een plek waar kleuters echt op eigen tempo en individueel kunnen ontplooien. Alle leeftijden zitten samen in één klasje. De kinderen leren erg veel van elkaar en dat maakt het echt speciaal. De groep heeft ook een heel echte band, die jaren en jaren later merkbaar blijft."

Uniek schooltje

Dat beaamt ook juf Ann: "Het is moeilijk te begrijpen dat we wat kindjes te kort hebben", zegt zij. "Overal klagen ouders over teveel kindjes in te grote scholen, zodat de juf handen te kort heeft voor al haar leerlingen. Veel scholen zitten met overvolle klassen vol pamperende instappertjes, moeten er klassen of containers bijgezet worden, ouders gaan kamperen voor de poort om in te schrijven,... In Vlassenbroek bestaat nog de kans om in kleine groep opgevangen te worden, met een zee van aandacht en tijd voor extra leuke dingen en momenten. Wat ze hier beleven, meemaken en meekrijgen, dat is uniek. Ouders kiezen al jaren bewust voor dit schooltje omwille van de kleinschaligheid en omdat het niet schools aandoet in het midden van de natuur." De school is alvast een flyer-actie opgestart om Vlassenbroek te promoten. "En wie graag eens langs komt om te kijken hoe het hier aan toe gaat, is zeker welkom", klinkt het. "We ontvangen iedereen met open armen."