Ga naar de mobiele website
^ Top

Drukverlies op waternet blijft aanhouden

DUIZENDEN INWONERS DRINGEN AAN OP SNELLE OPLOSSING EN BETERE SERVICE

Ann Vidts toont dat er aan haar bad slechts een klein straaltje uit de kraan komt.
Foto Geert De Rycke Ann Vidts toont dat er aan haar bad slechts een klein straaltje uit de kraan komt.
Duizenden inwoners in Oudegem, Appels, Schoonaarde en Mespelare kampen momenteel met aanhoudend drukverlies op het drinkwaternet. Een bad vullen, wasmachine doen draaien of de vaat doen, worden zo een wel heel tijdrovende bezigheid. Met een massa klachten van misnoegde bewoners tot gevolg. "We betalen ook genoeg voor ons water, een degelijke service zou op zijn plaats zijn", klinkt het.

De inwoners van Oudegem en omgeving hebben er genoeg van. Al sinds zaterdag kampen ze met ernstig drukverlies op het drinkwaternet. Er komt haast geen water uit de kraan, op een flauw straaltje na. En dat is overigens niet de eerste keer. In april vorig jaar doken ook al eens klachten op over drukdalingen op het water. En tijdens weekends komt het in het westen van de Dendermonde regelmatig voor dat er geen druk op het water zit.


Dat het drukverlies op het drinkwaternet deze keer maar blijft aanhouden, maakt de betrokken inwoners boos.


"Eigenlijk gaat het hier al weken en weken op en af met de druk op het water", zegt Ann Vidts, die aan de Oudegemsebaan woont. "Maar nu is het echt erg. Er komt haast geen water uit de kraan. En bij Farys kan blijkbaar niemand ons uitleggen wat er eigenlijk aan de hand is. Een oplossing komt er al evenmin. De watermaatschappij beloofde al sinds maandag een oplossing, maar de week is ondertussen bijna om en het probleem is nog altijd hetzelfde."


Voor de vele bewoners is het behelpen. "We ondervinden dagelijks last bij allerlei klussen in het huishouden", schetst Vidts. "Doorstroomboilers slaan niet aan, vaatwassers en wasmachines kunnen moeilijk werken en douchen vraagt wel heel veel tijd. Laat trouwens maar eens een bad vollopen, met amper een klein straaltje dat uit de kraan loopt. Handig is dat niet als je zoals ik een klein zoontje hebt dat in bad gewassen moet worden."

Klachten indienen

"Eigenlijk hebben we allemaal schoon genoeg van deze waterproblemen", zegt Vidts. Ook op facebook regent het boze reacties op de pagina van "Oudegem". Bewoners roepen er elkaar op om zoveel mogelijk klachten in de dienen bij Farys.


Gemeenteraadslid Bart Van Malderen, ook uit Oudegem, schreef een klachtenbrief naar Farys. "Het drukverlies op het drinkwaternet is echt ernstig", zegt hij. "Herhaaldelijk deelde Farys een deadline voor het herstel mee, maar die schuift telkens op en ondertussen blijven duizenden inwoners dagelijks last hebben. Nochtans is water een absoluut basisproduct. De waterfactuur is bovendien recent nog gevoelig verhoogd. Mensen vragen dan ook terecht een passende service die daar tegenover staat. Een compensatieregeling voor al deze probleem zou dus misschien best eens op zijn plaats zijn."

Drie lekken

Volgens Farys zijn drie lekken in de toevoerleiding voor Oudegem, Schoonaarde en Mespelare de oorzaak.


"Die zijn gedetecteerd, maar ze konden niet onmiddellijk gedicht worden door enkele moeilijkheden tijdens de werken", zegt Bruno Pessendorffer. "We kozen er liever voor om iedereen toch water te laten hebben, weze het met verlaagde druk. Maar beter dat, dan het water af te sluiten. Getroffen gezinnen kunnen zich via hun verzekeraar tot ons richten om eventuele geleden schade door te geven."


Farys liet bij eerdere drukproblemen al verstaan dat een overbezetting van de capaciteit van het waterleidingnetwerk in deze regio de oorzaak is. Het netwerk is immers nog altijd hetzelfde dan jaren en jaren geleden, maar wordt nu door veel meer mensen gebruikt. Dat betekent dat de limiet bereikt is.


De bevoorrading voor Oudegem en omgeving gebeurt bovendien slechts met één hoofdleiding. Om dit op te lossen zal er een volledig nieuwe waterleiding met extra capaciteit komen vanuit Gijzegem, langs de spoorweg over een traject van 3,3 kilometer. Die werken zijn voorzien in de zomer.

Meer over


Meld een bug