Dieven aan de haal met zes ton koper ter waarde van minstens 24.000 euro

Daders rijden omheining van 11.000 volt aan flarden met gestolen truck

De camionette die gebruikt werd om het koper te stelen, in de achtergrond zie je een van de daders rondlopen op het terrein.
Repro Koen Baten De camionette die gebruikt werd om het koper te stelen, in de achtergrond zie je een van de daders rondlopen op het terrein.

Bij recyclagebedrijf Alfamet op het Hoogveld werd afgelopen weekend maar liefst 6 ton koper ter waarde van 24.000 euro gestolen. De daders sloegen toe in de nacht van zaterdag op zondag, maar de diefstal raakte pas vandaag bekend. De daders hebben eerst een vrachtwagen gestolen bij de buren en reden vervolgens door de omheining, waar 11.000 volt op zat. “De daders wisten heel goed wat ze deden en zijn urenlang binnen geweest”, vertelt zaakvoerder Jan De Saedeleir.

De diefstal op het industrieterrein in Dendermonde gebeurde zo vlot en professioneel dat er bijna geen twijfel over bestaat dat de daders op voorhand al op verkenning waren geweest. De daders hebben eerst een vrachtwagen gestolen bij de buren om dan toe te slaan op het bedrijf. “Via de achterkant aan een weide kwamen ze met de vrachtwagen toe. Een van de daders slaagde erin om de omheining open te slijpen met een slijpschijf en zo het bedrijf te betreden”, aldus De Saedeleir. “ Met een bandenkraan die op het bedrijf stond, reed hij de omheining aan flarden— waar 11.000 volt op zat — aan flarden”, aldus De Saedeleir. “Door de kracht die hij gebruikte raakte het systeem stuk”, klinkt het.

De daders namen alle tijd en zijn in totaal meer dan vijf uur aanwezig geweest op het bedrijf. De vrachtwagen stond geladen met een machine om asfalt te maken, maar dat werd snel gedumpt op het recyclageterrein. “Met een andere kraan vulden ze nadien verschillende kratten met koper. In totaal gingen ze weg met ongeveer zes ton koper, wat minstens een waarde heeft van 24.000 euro”, zegt de zaakvoerder.

Op het bedrijf zijn heel wat camera’s aanwezig. De daders dragen een bivakmuts, maar lopen wel een aantal keer duidelijk in beeld. “Ze hebben echt moeite gedaan en wisten perfect waar ze mee bezig waren. Gelukkig hebben we veel beelden, die ook allemaal zijn overgemaakt aan de bevoegde instanties”, klinkt het. “Wij hopen uiteraard dat de daders gevat worden, we hebben er goede hoop op.”

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf dieven over de vloer krijgt. Enkele maanden geleden kwam er ook nog een inbreker langs, maar dat was voor cash geld. De dader werd niet veel later bij de lurven gevat. Vele jaren terug kreeg het bedrijf ook al eens te kampen met een zware diefstal, sindsdien zijn er heel wat veiligheidsmaatregelen genomen. 

De gestolen vrachtwagen zou intussen teruggevonden zijn in Nederland. Of het koper hier nog in zat, is op dit moment niet gekend. De politie van Dendermonde is op de hoogte van de diefstal maar kan geen uitleg geven omdat het onderzoek gevoerd wordt door het parket in Oost-Vlaanderen. Zij kunnen enkel bevestigen dat er een onderzoek loopt naar de zaak. “Maar in het belang van het onderzoek mogen we hier verder niets over zeggen", aldus Frank Van Der Zijpen van het parket. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roger Rymen

    Dat daders gevat worden? Doe me niet lachen, die zitten al lang in Roemenië of een ander oost-land. Leve Schengen!