De Bruynkaai eindelijk weer proper

GROTE SCHOONMAAKACTIE MAAKT KOMAF MET ZWERFVUIL

Afvalintercommunale Verko liet een compressiewagen aanrukken om het opgeruimde afval in te verzamelen.
Copyright : Geert De Rycke Afvalintercommunale Verko liet een compressiewagen aanrukken om het opgeruimde afval in te verzamelen.
Aan de De Bruynkaai in Dendermonde werd gisteren een grote schoonmaakactie gehouden. Al maanden wordt de plek ontsierd door zwerfvuil en sluikstorten. Na de opruimactie wil de stad voorkomen dat het terrein er opnieuw zo vuil komt bij te liggen. Daarvoor zal een mobiele bewakingscamera geplaatst worden.

Grof geschut werd gisteren ingezet om de site De Bruynkaai eindelijk weer proper te krijgen. Afvalintercommunale Verko liet een compressiewagen aanrukken om het ingezamelde afval te verzamelen, een graafmachine tekende present om achtergelaten bergen asfalt te ruimen en een takelwagen moest twee grote trailers, die al maandenlang de site ontsieren, wegslepen. Stadspersoneel, Verko-werknemers, zwerfvuilmeesters en zelfs schepen van Milieu François De Bleser (CD&V) staken mee de handen uit de mouwen.

Milieuschepen François De Bleser (midden) kijkt toe hoe een met afval gevulde trailer wordt leeggemaakt.
Copyright : Geert De Rycke Milieuschepen François De Bleser (midden) kijkt toe hoe een met afval gevulde trailer wordt leeggemaakt.

Afval beu

"Het is genoeg geweest, ons openbaar domein is geen vuilnisbak", zegt De Bleser.


"Het afval op de De Bruynkaai is al lang een doorn in het oog van iedereen. De stad is geen eigenaar van deze site, maar we zijn het wel grondig beu. Wekelijks wordt hier heel wat afval achtergelaten dat door reinigingsdiensten regelmatig wordt opgeruimd. Maar het is dweilen met de kraan open. Daarom slaan we nu met politie en Verko de handen in elkaar voor een grondige schoonmaak van het terrein. Vuil trekt vuil aan en dus werd de toestand altijd maar erger. Als nu alles is opgeruimd, hopen we dat het eindelijk stopt met extra afval te dumpen."


De grootste afvalmagneten bleken de twee achtergelaten trailers achteraan op het parkeerterrein. Die zaten ook nog eens boordevol afval, dat eerst allemaal verwijderd moest worden voor de voertuigen konden worden weggesleept. "We hebben ondertussen kunnen achterhalen van wie de trailers zijn", zegt korpschef Patrick Feys. "Die eigenaars mogen zich aan een serieuze boete verwachten."

Externe firma's

De totale kostprijs van de opruimactie gisteren loopt al snel op tot meer dan 6.000 euro, enkel en alleen al voor de externe firma's die de stad hielpen bij het transport en weghalen van de trailers en afval. "Reken daar de personeelskosten en inzet van eigen materiaal nog bij, dan mag dat bedrag worden verdrievoudigd", zegt De Bleser.

Belangrijke toegang

Nu de De Bruynkaai met veel inspanning weer helemaal is proper gemaakt, hoopt het stadsbestuur dat ook zo te houden.


"De De Bruynkaai ligt langs één van de belangrijkste toegangen tot onze stad en dan is het zonde dat die er lelijk bijligt. We willen werk maken van de plaatsing van mobiele camera's", zegt De Bleser. "Dat zal alleszins ontradend werken, want wie dan nog vuil zou storten, loopt grote kans ontmaskerd te worden als dader aan de hand van de camerabeelden. Wie betrapt wordt dankzij de camera, moet bovendien een boete betalen."