Corso brengt oorlogsherinneringen tot leven

DIT JAAR EEN SERENE AANPAK, VOLGEND JAAR FEESTELIJK JUBILEUM

Figuranten en wagenbouwers dragen de hele stoet aangepaste kledij.
Marc Goossens Figuranten en wagenbouwers dragen de hele stoet aangepaste kledij.
De Bloemencorso in Sint-Gillis-Dendermonde gisteren was een pareltje. Prachtig uitgewerkte bloemenwagens rond het oorlogsthema, met bijhorende figuratie, muziek en randanimatie brachten de toeschouwers in vervoering.

Sint-Gillis-Dendermonde werd gisteren opnieuw ondergedompeld in een zee van bloemen. Al was het geen bloemencorso zoals alle andere jaren deze keer. Dat had alles met het thema 'Als bloemen konden spreken' te maken. "In dit herdenkingsjaar rond de Eerste Wereldoorlog wilden ook wij ons steentje bijdragen om de honderdste verjaardag van de Groote Oorlog in de kijker te zetten", zegt voorzitter Guido Van der Jeught van het organiserend feestcomité. "We vroegen de wagenbouwers dan ook om met bloemen de gruwel van de oorlog, de slachtoffers en andere herinneringen in beeld te brengen."

De leden van Blozen dragen fotokaders van gesneuvelde soldaten.
Marc Goossens De leden van Blozen dragen fotokaders van gesneuvelde soldaten.

Fotokaders

Een taak die de wagenbouwers, zo bleek gisteren, voltreffelijk vervulden. KWB mocht de spits afbijten en toverde een grote witte vredesduif op haar wagen, op een kerkhof vol kruisen. Blofoyo toonde het verdriet van wie zijn geliefde in oorlog verliest. En wat Blozen toonde was echt imposant. De tientallen leden van deze corsogroep in wit gehuld, droegen grote fotokaders van gestorven soldaten. Die werden ook nog eens in bloemen uitgewerkt op een reuzachtige wagen, waar ook grafzerken op te zien waren, voorafgegaan door doedelzakspelers.

Het skelet van een sluipschutter van Wonderland toont het extreme van de oorlog aan.
Marc Goossens Het skelet van een sluipschutter van Wonderland toont het extreme van de oorlog aan.

Sluipschutter

Wonderland toonde het extreme van oorlog door een skelet van een sluipschutter op haar wagen uit te werken. Bobo toonde een neergestorte tweedekker om aan te tonen dat de oorlog wel voor een vooruitgang in de technologie gezorgd heeft. Fantasia bracht een ode aan de geallieerden en zette hen in de bloemetjes omdat die België de vrijheid terug gaven. En Expressivo toonde de hel, want dat moet het tijdens de oorlog voor de burgers geweest zijn. Groep Otterstraat sloot af met een uitbeelding in bloemen van het graf van de Onbekende Soldaat.


De hele stoet lang droegen figuranten en wagenbouwers aangepaste kledij. Alle dansgroepen hadden choreografieën uitgewerkt die perfect binnen het thema pasten.


En ook de randanimatie was erop voorzien, met onder andere een wagenspan met groep oorlogsvluchtelingen die de stoet vooraf ging. "De bloemencorso werd dit jaar dan wel sereen aangepakt, voor onze 65ste editie volgend jaar zal het dan weer veel spectaculairder zijn", zegt regisseur Stijn De Wolf. "Dan halen we alles uit de kast om er een extra feestelijke jubileumeditie van te maken."

Expressivo geeft de hel weer die de oorlog moet geweest zijn.
Marc Goossens Expressivo geeft de hel weer die de oorlog moet geweest zijn.