Bibliotheek start met bib aan huis

NIEUW PROJECT OM MINDER MOBIELE LEZERS TE BEREIKEN

Omwille van besparingen bleef enkel de hoofdbibliotheek in Dendermonde open, dat zorgde voor een daling van de uitleencijfers in de voorbije jaren.
Foto GDR Omwille van besparingen bleef enkel de hoofdbibliotheek in Dendermonde open, dat zorgde voor een daling van de uitleencijfers in de voorbije jaren.
De bibliotheek van Dendermonde start met een 'bib-aan-huis-dienst' over het hele grondgebied. Daarmee wil het weer meer lezers bereiken, na de sluiting van de bibliotheekfilialen in de deelgemeente. De service is vooral bedoeld voor bewoners in thuiszorgsituaties en mindermobielen. Er zijn wel nog vrijwilligers nodig voor het project.

Begin 2014 sloten alle bibliotheekfilialen in de Dendermondse deelgemeenten de deuren, omwille van besparingsredenen. Het stadsbestuur hield alleen de hoofdbibliotheek in het centrum open. Maar dat zorgde ervoor dat de uitleencijfers van de bibliotheek de voorbije jaren terug liepen. Voor sommige doelgroepen, vooral personen met een beperkte mobiliteit, blijkt het immers te moeilijk om de bibliotheek in hartje stad te bereiken. Daar wil het stadsbestuur nu een mouw aan passen.


Vanaf oktober start de bibliotheek dan ook een bib-aan-huis-dienst op.

Mindermobielen

"We willen er zijn voor alle inwoners van Dendermonde en voor alle verschillende doelgroepen", zegt schepen Lien Verwaeren (CD&V). "Als mensen niet tot in de bibliotheek kunnen geraken, dan zorgen we er gewoon voor dat de boeken, cd's of dvd's tot bij de mensen thuis geraken. Met deze nieuwe dienstverlening willen we in de eerste plaats werken met mensen in thuiszorgsituaties. Zij kunnen zich door ouderdom, handicap of langdurige ziekte niet zo goed meer verplaatsen." Voor de zomer liep hierrond een proefproject in Baasrode en Sint-Gillis-Dendermonde.


"Via de dienstencentra daar konden mindermobielen aan boeken van de bib geraken", vertelt bibliotheekdirecteur Wendy Van den Abbeele. "Alleen merkten we dat deze doelgroep, die echt in de thuiszorg zit, voor boeken zelfs niet in het dienstencentrum geraakt. Daarom is beslist om toch nog iets extra te doen voor hen en dus naar de mensen thuis te gaan, in alle deelgemeenten. Dit project heeft meteen ook een sociale functie, om inwoners door het bezoek dat ze krijgen wat uit hun isolement te halen."

Vrijwilligers gezocht

Geïnteresseerde inwoners kunnen zich voor de nieuwe dienstverlening gewoon aanmelden bij de bib-aan-huis-dienst. Een bibliotheekmedewerker neemt contact op voor een eerste huisbezoek, samen met een vrijwilliger.


"De vrijwilliger noteert een verlanglijstje van de betrokkene, trekt er mee naar de bibliotheek, ontleent het nodige materiaal en brengt het dan bij die persoon thuis", legt Verwaeren uit. Om dit project te doen slagen, is de bibliotheek wel nog op zoek naar vrijwilligers. "We zoeken mensen die mobiel zijn, sociaal vaardig en luisterbereid, discreet, geduldig en vriendelijk, en zich regelmatig vrij kunnen maken", klinkt het.


"Geïnteresseerden krijgen na een kennismakingsgesprek een korte opleiding. Verplaatsingsonkosten worden vergoed."


Meer info via 052/46.81.00 of via bibliotheek@dendermonde.be.