Al 25 jaar leute en plezier op buurtfeest in Hemelstraat

Elk jaar wordt het buurtfeest in een thema gehouden en komt iedereen verkleed opdagen

De Hemelstraat in Sint-Gillis-bij-Dendermonde is dit weekend omgetoverd tot een straat met heel wat clowns en gekke figuren. De reden? Het straatfeest, dat al 25 jaar een succesformule is en heel de straat samenbrengt. "Het begon in 1994 met een eenvoudige barbecue, maar is intussen uitgegroeid tot een buurtfeest waar meer dan 60 man aanwezig is", zegt voorzitter Rudy Keppens (63) 

Het thema van dit jaar was circus, wat heel wat clowns opleverde.
Koen Baten Het thema van dit jaar was circus, wat heel wat clowns opleverde.

Het eerste jaar was nog een editie waarbij gewoon enkele vrienden samenkwamen op straat en een barbecue hielden. De jaren nadien groeide alles uit tot een groter evenement. "We wilden ook niet zomaar een straatfeest geven. We hadden besloten om elk jaar het in een thema te organiseren. Er passeerde onder meer al de Middeleeuwen, Rock & Roll, maar ook de foute party, je kan het zo gek niet bedenken", klinkt het. Dit jaar was het thema circus en verkleedde iedereen zich in een clown. 

60 man is misschien wel de limiet

Het idee is er volledig spontaan gekomen, met negen mensen die zich jarenlang ingezet hebben om dit te organiseren. "Het is absoluut niet eenvoudig om 25 jaar lang een buurtfeest te organiseren waar elk jaar meer en meer volk naartoe komt. Ik denk dat onze themafeesten hier ook wel voor iets tussen zitten. Als je elk jaar hetzelfde zou doen, dan zijn er bewoners die na tien jaar zeggen dat het niet meer vernieuwend is", klinkt het. "Dat wilden we dus te allen tijde voorkomen, en intussen zijn we met meer dan 60 man hier aanwezig, en dat is misschien ook wel een beetje de limiet", zegt Keppens. 

De allereerste editie startte nog met een kleinschalige barbecue onder vrienden.
Repro Koen Baten De allereerste editie startte nog met een kleinschalige barbecue onder vrienden.

Jean Saeys (85), een van de oudste bewoners, viert het buurtfeest al mee van bij de start, en was dit weekend ook nog aanwezig. "Ik heb maar een editie gemist door ziekte, en toen kwamen ze aan mijn deur bellen met een fles champagne om mij toch nog te laten meegenieten, dat zal ik nooit vergeten. Zolang het kan zal ik dan ook blijven komen", besluit Jean. 

Het eerste thema dat ooit gekozen werd was de Middeleeuwen.
Repro Koen Baten Het eerste thema dat ooit gekozen werd was de Middeleeuwen.

Het is niet alleen een buurtfeest waar iets gegeten en gedronken wordt. Er is ook een springkasteel, en elk jaar strijden de buren om de bewuste Hemelviaduct-trofee. "Dan organiseren we wedstrijden en spelletjes telkens in het thema van het jaar. Zo moesten we bijvoorbeeld jongleren", klinkt het. De winnaar mag een jaar lang de trofee voor zijn deur plaatsen. "En er wordt hard om gevochten", aldus Rudy. 

Afscheid

Voor het 25-jarig jubileum heeft het buurtfeest ook speciaal bedrukte glazen gemaakt. "Met de boodschap '25 jaar buurtfeest Hemelstraat' krijgt iedereen een glas mee naar huis om deze editie onvergetelijk te maken", klinkt het. De 25ste editie was ook wel het afscheid van Rudy Keppens als voorzitter. "De laatste jaren zijn er nieuwe en jongere inwoners gekomen. Zij lopen al enkele jaren mee in ons bestuur, en krijgen de fakkel overgedragen na deze editie. Ik heb alle vertrouwen in hen en ben er zeker van dat ze zullen slagen voor de komende 25 jaar. Met veel trots neem ik afscheid", besluit Rudy Keppens. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.