Achttien maanden cel wegens bestelen Blijdorp

Een 52-jarige vrouw uit Zele, die nu in Spanje woont, is door de Dendermondse rechter veroordeeld omdat ze Blijdorp bestal. Terwijl ze werkte in de instelling voor jongeren met een mentale handicap, stak ze geld van de organisatie in eigen zakken. Het gaat om maar liefst 34.000 euro. De vrouw kreeg hiervoor achttien maanden cel met uitstel.

De feiten kwamen aan het licht na een financiële audit bij Blijdorp Dendermonde. Toen bleek dat Ann B. een hele periode lang geld van Blijdorp naar haar eigen persoonlijke rekening overschreef. Tussen april 2013 en december 2014 stal ze zo'n 34.000 euro. "Dit getuigt van een groot gebrek aan respect tegenover anderen", meent openbaar aanklager Sabine Goeman. "En toen de feiten aan het licht kwamen, verdween de vrouw met de noorderzon." V. verkocht haar woning in Zele en ging in Spanje wonen. Van daaruit betaalde ze aanvankelijk in schijven van 500 euro terug aan Blijdorp, maar staakte dat na enkele maanden.

Financiële problemen

Advocaat Bruno Alderweireldt, die zich namens Blijdorp burgelijke partij stelde, haalt zwaar uit. "De vrouw heeft Blijdorp twee keer bij de neus genomen", zegt hij. "Eerst door er met geld van de instelling vandoor te gaan en dus jarenlang te stelen van mensen met een handicap en daarna door snel haar huis te verkopen en te verdwijnen richting Spanje, zodat Blijdorp niet aan die centen kon om vergoed te worden. Ondertussen blijkt de dame zelf van een leefloon te leven. Dus terwijl ze eerst van de maatschappij steelt, is het nu diezelfde maatschappij die haar onderhoudt."


Volgens B.'s advocaat dreven financiële moeilijkheden haar cliënte tot de feiten. "De vrouw was gescheiden maar kreeg geen onderhoudsgeld van haar man. Daardoor had ze het op financieel vlak heel erg moeilijk", klinkt het. "Zo moeilijk dat ze geld van het werk naar haar eigen rekening begon over te schrijven. Dat de afbetaling van haar schulden werden stop gezet heeft ook te maken met haar penibele financiële toestand." (DND)