91-jarige vrouw riskeert miljoenen te verliezen en celstraf in beroep na grootschalige fraude

Het Gentse hof van beroep.
Jeffrey Dujardin Het Gentse hof van beroep.
Een 91-jarige vrouw uit Sint-Gillis-bij-Dendermonde heeft zich voor het Gentse hof van beroep moeten verantwoorden voor miljoenenfraude. Ze wordt beschuldigd van witwassen, fiscale fraude en het niet aangeven van miljoenen op buitenlandse rekeningen. In eerste aanleg kreeg de vrouw 16 maanden cel, waarvan 10 maanden met uitstel. Er werd ook een bedrag van 2,4 miljoen euro verbeurd verklaard, op een totaalbedrag van 12,3 miljoen euro dat in beslag genomen werd op een Luxemburgse rekening.

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen vervolgde de vrouw en haar zoon voor zwart geld dat ze achterhielden in Luxemburg. De fraude zelf zou 40 jaar geleden al gestart zijn, maar het parket nam in 2014 een bedrag van 12,3 miljoen euro in beslag op een Luxemburgse rekening op naam van een Panamese offshore-vennootschap, met de 91-jarige vrouw uit Sint-Gillis-bij-Dendermonde als begunstigde. Ook een bedrag van 350.000 euro op een Luxemburgse rekening op naam van haar 61-jarige zoon uit Hamme werd in beslag genomen.

Meesterbrein

De 91-jarige vrouw was ‘het meesterbrein achter de fraude’, oordeelde de rechtbank in eerste aanleg. “Ze heeft jarenlang en systematisch fiscale fraude gepleegd en trachtte het geld op allerlei manieren te verbergen, ook via de Panamese constructie.”

De vrouw kreeg in eerste aanleg 16 maanden cel, waarvan 10 maanden met uitstel, en een geldboete van 600.000 euro. Haar zoon werd veroordeeld tot 8 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en 240.000 euro boete. De vrouw en haar zoon gingen in beroep.

De procureur-generaal in beroep ging akkoord met de veroordelingen maar wou een hoger bedrag laten verbeurd verklaren: ”Wij willen 38 procent terug van het fiscaal verjaarde kapitaal.” In eerste aanleg werd een bedrag van 2,4 miljoen verbeurd verklaard, het Openbaar Ministerie wil dit hoger zien. “Er is geen enkele plausibele uitleg voor de herkomst van dergelijke kapitaal. Zij (verwijzend naar de bejaarde vrouw, nvdr.) had de touwtjes in handen en ging actief met haar zoon op zoek naar offshore-constructies. Ze vloog zelf met haar zoon naar Panama om één en ander te regelen.”

Vrek met pot goud

De advocaat van de negentiger vroeg de opschorting in beroep, “Ze heeft haar kapitaal vergaard door te beleggen en herbeleggen”, gaf hij als verklaring in beroep.

Het geld zou afkomstig geweest zijn van het familiale textielbedrijf, dat in 1960 gesloten werd maar in de jaren 50 meer dan 300 werknemers had. Het dossier wordt als een voorbeeldzaak beschouwd, waarbij de overheid jacht kan maken op oud zwart geld dat nooit werd geregulariseerd. “Als zij niet veroordeeld wordt, vragen wij ons af hoe we ooit nog zo’n dossier moeten brengen voor de rechter”, zei de procureur-generaal in beroep.

“Het doet me denken aan een Romeins theaterstuk, over een vrek met een pot goud. Ze verstopt haar pot voor iedereen, want zonder haar gouden munten heeft ze geen leven meer. Zo is zij ook, ze kan geen eurocent missen”, besloot de procureur-generaal. De uitspraak zal op 19 december gebeuren.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leopold Vanhoof

  En terecht.

 • Armand Wuyts

  Een dikke kluif voor de advocaten! Er is genoeg geld voor hun aanwezig!

 • daniel moniez

  zulke oude mensen worden soms gebruikt , om fraude te plegen,versta je.........

 • Paul De Clercq

  Hoog tijd om de rekeningen van de politiekers uit te spitten,de begroting is dan direct op peil

 • dominique van damme

  Dat ze eens beginnen met niet Belgen dat op ocmw staan en in buitenland huizen hebben dat ze dat eens controleren