Ga naar de mobiele website
^ Top

300 ton gerst gaat verloren na botsing tegen meerpaal

De berging van het Franse schip had heel wat voeten in de aarde.
Copyright : Geert De Rycke De berging van het Franse schip had heel wat voeten in de aarde.
Op de Schelde in Baasrode is vrijdag een schip bijna gezonken nadat het door motorproblemen tegen een meerpaal botste. Het Franse schip liep heel wat schade op aan de romp, maar de politie en brandweer konden voorkomen dat het helemaal zou zinken. Niemand raakte gewond en de bemanning kon tijdig van boord geraken. Aan boord was er 300 ton gerst ter waarde van minstens 40.000 euro die volledig verloren ging.

Het was rond 12.30 uur dat een Franse schipper die richting de haven van Antwerpen aan het varen was in de problemen kwam op de Schelde tussen Vlassenbroek en Baasorde. Het schip zelf was 40 meter lang. "Zijn motor viel plots uit door een defect waardoor het schip op drift sloeg," vertelt brandweerofficier Frank Van Droogenbroeck. "Hierdoor botste het schip met een meerpaal wat zorgde voor een gat van bijna een meter," klinkt het. Op het moment dat de boot in de problemen kwam was het water in de Schelde aan het dalen waardoor er even vrees was dat het gat verder zou scheuren en de boot volledig zou zinken.

Op de boot zelf zaten op dat moment een viertal personen afkomstig uit Frankrijk. Zij waren hevig geschrokken maar raakten gelukkig niet gewond. "Wij zijn met een kleine boot naar de kant kunnen varen waar de brandweer ons oppikte," vertelt Océane Ghillien, vrouw van de schipper. "We zijn enorm geschrokken en de adrenaline pompte door mijn lichaam. We passeren hier een keer per week, maar zo een ongeval hebben we nog nooit mee gemaakt. Gelukkig raakte er niemand gewond en zijn we allemaal op tijd van het schip geraakt," klinkt het. Ook de auto die op het schip stond kon tijdig van de boot gehaald worden.

"Om te voorkomen dat het schip volledig zou zinken hebben we het kraanbedrijf De Brandt uit Baasrode gebeld die via het water het schip kwamen leegscheppen zodat er minder gewicht aanwezig was en dat de boot weer zou stijgen," gaat Van Droogenbroeck verder. Rond 15.00 uur zou er opnieuw hoogtij zijn op de Schelde en kon de boot dan losgetrokken worden van de meerpaal. De 300 ton gerst die aan boord van het schip zat is wel volledig verloren omdat de grondstof niet nat mag worden.

Door het ongeval met de boot was er ook lange tijd geen scheepvaartverkeer mogelijk. "Dit duurde tot in de late namiddag," aldus Sarah Verhaegen van Waterwegen en Zeekanaal. "Wij verwittigden de grote schepen dat ze niet konden doorvaren en moesten wachten." Doordat het niet bijzonder druk was bleef de hinder beperkt. "De scheepvaartpolitie verwittigde de plezierjachten, omdat zij onze boodschap niet kunnen ontvangen. Het schip kon pas in de late namiddag van de meerpaal getrokken worden en werd dan tijdelijk gelast zodat we het schip zeker gisteren nog van de Schelde konden halen. Daarna werd het schip naar een werkplaats gesleept om het volledig te herstellen," besluit Verhaegen.  

De familie was danig onder de indruk, maar ook dankbaar dat iedereen heelhuids uit het vaartuig kwam.
Copyright : Geert De Rycke De familie was danig onder de indruk, maar ook dankbaar dat iedereen heelhuids uit het vaartuig kwam.


Meld een bug