"Eerste ploeg? Neen, jeugd boven"

NIEUWE VOETBALCLUB SC JONG SINT-GILLIS IS ER ENKEL VOOR JONGEREN

V.l.n.r.: Marc Rasschaerdt, Stef Van Overstraeten, Peggy Cool, Kim Scholliers en Steven De Schynckel richten een voetbalclub op die zich focust op jeugdwerking.
Copyright : Geert De Rycke V.l.n.r.: Marc Rasschaerdt, Stef Van Overstraeten, Peggy Cool, Kim Scholliers en Steven De Schynckel richten een voetbalclub op die zich focust op jeugdwerking.
Geen eerste elftal bij SC Jong Sint-Gillis. De nieuwe voetbalclub uit Sint-Gillis-Dendermonde richt zich uitsluitend tot jongeren. "We geven alle kansen en middelen aan de jeugd", zeggen de oprichters.

Voor de oprichting van het nieuwe SC Jong Sint-Gillis sloegen enkele ouders de handen in elkaar. "Bij heel veel voetbalclubs is de jeugdwerking maar bijzaak. Alle aandacht en middelen gaan vooral naar het eerste elftal van de club", zegt Stef Van Overstraeten, die zelf een voetballend dochtertje heeft. Hij is de voorzitter van de nieuwe voetbalclub. "Als ouders vinden we dat kinderen en jongeren meer aandacht moeten krijgen. Jongens en meisjes moeten binnen een club alle kansen krijgen om zich te ontplooien. Dat moet niet ondergeschikt zijn aan de eerste ploeg."

Blauw- geel en het varken uit het wapenschild in het logo van de club om de band met Sint-Gillis-Dendermonde te onderstrepen.
kos Blauw- geel en het varken uit het wapenschild in het logo van de club om de band met Sint-Gillis-Dendermonde te onderstrepen.

Sociale vaardigheden

En dus zal de nieuwe voetbalclub de focus leggen op jeugdopleiding. "We houden er dan ook een totaal andere visie op na dan andere bestaande voetbalclubs", zegt mede-oprichter Marc Rasschaerdt. "De volle honderd procent van onze middelen zetten we in op een kwalitatieve jeugdwerking. Kinderen schaven hun voetbalkennis bij, bewegen voldoende en leren sociale vaardigheden bij. De jeugd staat altijd centraal."


Een eerste elftal komt er dan ook niet. "We willen de aandacht niet afleiden van onze jeugd", zegt Van Overstraeten. "We zijn met de kinderen bezig en hopen dat er heel veel aansluiten. Eventueel kan daar wel een eigen eerste ploeg uitgroeien, als de kinderen opgroeien. Maar die zal dan wel vanuit onze eigen jeugdwerking ontstaan. Wij gaan niet, zoals zoveel andere clubs, massaal spelers aantrekken die geen enkele band met Dendermonde hebben om een elftal te kunnen hebben. We zullen onze gasten zelf wel degelijk opleiden", aldus Van Overstraeten.


"We gaan voor kwaliteit en trainers met kennis van zaken", zegt Levi Sarens. "Te vaak wordt jeugdvoetbal nu immers nog vooral gezien als bezigheidstherapie. Laat die kinderen maar wat op een bal trappen. Terwijl het toch de bedoeling moet zijn dat de spelers iets bijleren én vooruitgang boeken om steeds betere voetballers te worden. Behalve onze eigen trainers gaan we daarom ook op geregelde basis gasttrainers inschakelen. En onze coaches zullen zelf ook regelmatig op opleiding moeten om zo goed mogelijke trainingen te geven."


SC Jong Sint-Gillis moet uitgroeien tot een vaste waarde in Dendermonde. "We willen bovendien niet alleen sportief naar buiten komen, maar ons ook laten opmerken tijdens andere activiteiten in het Dendermondse", zegt Steven Deschynkel. "We denken daarbij aan het Bloemencorso, Walking Dender en kerstmarkten. Om de verankering met Sint-Gillis-Dendermonde te onderstrepen hebben we voor blauw-geel als clubkleuren gekozen. Ook het varken uit het wapenschild van de gemeente komt in ons logo voor. Het is daarnaast ook de bedoeling om samen te werken met andere verenigingen uit onze stad."

Paasstage

Zo zal een eerste paasstage plaatsvinden op de velden van FC Moerstraat in Sint-Gillis. Die zal plaatsvinden van 3 tot 7 april en afsluiten met een barbecue. De jeugdtrainingen die SC Jong Sint-Gillis vinden plaats op het kunstgrasveld op de sportcampus van Sint-Gillis, aan de Van Langenhovestraat.


Meer info: www.jongsintgillis.be.