"Echt onder indruk van voorstelling én zangtalent"

KREUNERS GENIETEN VAN SCHOOLMUSICAL IN ROMEROCOLLEGE MET HUN SONGS

Walter Grootaers kwam in hoogsteigen persoon kijken naar de musical. De hoofdrolspelers gaan uit hun dak.
Copyright : Geert De Rycke Walter Grootaers kwam in hoogsteigen persoon kijken naar de musical. De hoofdrolspelers gaan uit hun dak.
Het Oscar Romerocollege scoort met haar schoolmusical 'Ik Wil Je', helemaal nieuw geschreven op basis van de liedjes van De Kreuners. Walter Grootaers en zijn band zakten voor de première in hoogst eigen persoon af naar Dendermonde. Ze genoten zienderogen. "We zijn gecharmeerd door dit initiatief én onder de indruk van het zangtalent", klinkt het.

Het Oscar Romerocollege heeft een naam hoog te houden als het op schooltoneel aankomt. Het is een decennialange traditie. Twee jaar geleden kreeg de school de smaak te pakken van de Vlaamse musical, toen het 'Domino' met liedjes van Clouseau op de planken bracht. Regisseur Pascal Putteman en orkestleider Bart Van Lijsebetten wilden meer feel good musical en besloten er zelf één te schrijven. En niet zomaar één, maar wel volledig op basis van de liedjes van De Kreuners. "We trokken op vakantie naar Frankrijk, met alle cd's van De Kreuners bij ons en kwamen niet terug vooraleer de hele musical uitgeschreven was", zeggen ze.

Saul De Clippeleir en Marnick Moens zijn twee van de vier hoofdrolspelers van dienst.
Copyright : Geert De Rycke Saul De Clippeleir en Marnick Moens zijn twee van de vier hoofdrolspelers van dienst.

"Fantastisch goed"

Het resultaat werd uiteindelijk 'Ik Wil Je', dat het voorbije weekend in première ging. Daarvoor kwamen zelfs De Kreuners in hoogsteigen persoon langs. Ben Crabbé ontbrak, want die was ziek. Maar Walter Grootaers, Erik Wauters en Jan Van Eyken waren er wel. Die genoten zichtbaar van de voorstelling. "Ben gaat spijt hebben dat hij dit niet gezien heeft", zegt Grootaers. "We zijn echt onder de indruk van deze voorstelling én van het zangtalent. De hoofdrolspelers zingen fantastisch goed en het koor is geweldig. We zijn eigenlijk zonder verwachtingen naar hier gekomen. Maar wat we hier te zien kregen, overtreft alles wat je van een schooltoneel zou denken. Het was de rit naar Dendermonde zeker waard."

Een beeld van de Kreuners-samenstelling in de schoolmusical.
Copyright : Geert De Rycke Een beeld van de Kreuners-samenstelling in de schoolmusical.

"Fysiek afzien"

De liedjeskeuze bleek overigens niet altijd even evident. Tussen de alom gekende hits van De Kreuners werd er tussendoor ook regelmatig gekozen voor iets minder bekende songs. "Wij zijn alleszins enorm gecharmeerd dat ze onze liedjes gebruikten voor een musical", zeggen De Kreuners. "Een heel verhaal geschreven op basis van onze songs, geweldig! We merken dat hier enorm veel werk in gestoken is en dat vinden we echt tof." Meer dan honderd leerlingen, leerkrachten, directie en oud-leerlingen werken mee aan de productie. Stuk voor stuk maakten ze er het beste van. Marnick Moens en Saul De Clippeleir, hoofdrolspelers, zijn tevreden met het resultaat. "In de eerste plaats zijn we blij dat we van de school de kans krijgen dit te doen", zeggen ze. "We zijn wel verrast hoe fysiek afzien zo'n hele voorstelling is, maar het is allemaal de moeite waard."

Meer dan honderd leerlingen, leerkrachten, directie en oud-leerlingen werken mee aan de productie.
Copyright : Geert De Rycke Meer dan honderd leerlingen, leerkrachten, directie en oud-leerlingen werken mee aan de productie.

Youtube

Al bleken de liedjes van De Kreuners voor de jonge acteurs niet evident. "We zijn eigenlijk de generatie na De Kreuners", zegt Chiel Verberckmoes, die in de musical de drummer van dienst speelt. "Na de audities zijn we meteen op Youtube beginnen zoeken, maar ook daar was het zelfs niet evident om songs te vinden van deze band. Dan hebben we maar vroegere cd's van onze ouders opgezocht om De Kreuners beter te leren kennen. Dat we nu die hits in hun bijzijn mochten zingen, was wel kicken. Al was de generale repetitie zenuwslopender dan de première in bijzijn van Walter en co. Onze favoriete song? 'Komaan, we kleuren de nacht'. Die gaan we ons hele leven blijven zingen, denk ik."


Voorstellingen van 'Ik Wil Je' vinden nog plaats op vrijdag 17 februari en zaterdag 18 februari, telkens om 20 uur. Liefhebbers kunnen terecht in de feestzaal van het Óscar Romerocollege aan de Noordlaan. Tickets en info: www.romerocollege.be.