Werken moeten schoolbuurt veiliger maken

RODE ZEBRAPADEN EN FLUO POTLODEN VOOR ALERTER VERKEER

De zebrapaden aan alle scholen krijgen, zoals hier aan de KCD in de Collegestraat, een rode ondergrond om de aandacht te trekken van de automobilist.
Foto Claudia Van den Houte De zebrapaden aan alle scholen krijgen, zoals hier aan de KCD in de Collegestraat, een rode ondergrond om de aandacht te trekken van de automobilist.
Op verschillende plaatsen zijn er werken van start gegaan die de schoolomgevingen in Denderleeuw verkeersveiliger moeten maken. Zo krijgen alle zebrapaden voor de schoolpoort een rode ondergrond en zullen fluo potloden worden geplaatst om de oplettendheid van automobilisten te verhogen.

De werken die alle schoolomgevingen in Denderleeuw veiliger moeten maken en ze een uniforme uitstraling moeten geven, zijn deze week van start gegaan en zullen, als de weersomstandigheden meezitten, binnen een maand klaar zijn.

Rode lopers

"De zebrapaden voor de schoolpoorten zullen aan alle scholen een rode ondergrond krijgen. Het worden als het ware rode lopers die de aandacht trekken van de automobilist. Ook kopen we een aantal fluo potloden aan, die met hun boodschap 'schooluitgang-langzaam' en felle kleur ook de oplettendheid verhogen", vertelt schepen van Onderwijs, Jürgen Ruysseveldt (sp.a).


"Het gele fluo potlood aan elke school, trekt de aandacht van de weggebruiker", gaat schepen van Mobiliteit Jan De Nul (CD&V) verder. "De bedoeling is dat de schoolomgevingen een pak veiliger worden, zodat ouders hun kinderen met een gerust hart naar school kunnen laten gaan", aldus Ruysseveldt en De Nul.


"We willen graag alle schoolomgevingen in Denderleeuw een uniforme uitstraling geven. Bij sommige scholen waren er al zaken aangelegd, bij andere scholen nog niet. Door een gelijkaardige inrichting vergroten we de herkenbaarheid van een schoolomgeving voor weggebruikers. Automobilisten gaan een pak bewuster rijden, wat uiteraard de verkeersveiligheid verhoogt. Ieder kind in Denderleeuw moet namelijk op een veilige manier naar school kunnen gaan", zegt De Nul.

Bushaltes

Niet alleen de schoolomgevingen, maar ook bushaltes en belangrijke oversteekplaatsen en kruispunten worden onder handen genomen. "Er worden nieuwe markeringen aangebracht op de weg. Het materiaal dat daarvoor gebruikt zal worden, is een duurzamer materiaal dan de gewone wegenverf die tot nu toe werd gebruikt. Gewone wegenverf moet om de één of twee jaar opnieuw worden aangebracht. Het nieuwe materiaal heeft een levensduur van zeven tot tien jaar. Bij deze verf wordt er, terwijl ze nog vloeibaar is, glasgranulaat toegevoegd, waardoor ze beter reflecteert als er verlichting op schijnt. Dat maakt dat de markeringen 's avonds beter oplichten en dus duidelijker zichtbaar zijn. Het is een materiaal dat je nu al op gewestwegen ziet. Ook dit komt de veiligheid dus zeker ten goede", aldus De Nul.