Vlaams Belang kroont zich tot grootste partij

LvB en CD&V op zoek naar derde partner

Vlaams Belang is voortaan de grootste partij in Denderleeuw.
Claudia Van den Houte Vlaams Belang is voortaan de grootste partij in Denderleeuw.
Vlaams Belang is voortaan de grootste partij in Denderleeuw. Ze verdrievoudigde haar zetels van drie naar negen. LvB en CD&V moeten er een derde partij bij nemen om nog te kunnen besturen. Dat wordt Groen of N-VA.

Vlaams Belang behaalt negen zetels, drie keer zoveel als in 2012. Lijst van de Burgemeester (LvB), de nieuwe politieke beweging met sp.a'ers, Open Vld'ers en anderen op de lijst, is met zeven zetels de tweede grootste partij. CD&V stijgt één zetel en heeft nu vijf zitjes in de gemeenteraad. N-VA, zes jaar geleden nog de tweede grootste partij, zakt van zeven naar drie zetels. De partij was verscheurd, met ex-N-VA-burgemeester Jan De Dier die DVD oprichtte en ex-N-VA-schepen die E.R.N.A opstartte. Zowel DVD als E.R.N.A grijpen naast een zetel. De versplintering was een gevolg van de onbestuurbaarheid waarin Denderleeuw halverwege de legislatuur een jaar lang verzeilde. Groen, die voor het eerst opkwam in Denderleeuw, haalt twee zetels en Plus één zetel. 

Mogelijk heeft de onbestuurbaarheid meegespeeld in de goede score van Vlaams Belang. "Ons raadslid Danny Bourgeois heeft het schepencollege eens gedepanneerd. We hebben altijd gekeken hoe we Denderleeuw draaiende konden houden. Ik denk dat dit blijven hangen is bij de mensen", aldus lijsttrekker Kristof Slagmulder. "We hebben ook sterk ingezet op sociale media en andere communicatiemiddelen. Ik denk dat de Denderleeuwenaar een signaal heeft gegeven dat hij een rechts beleid wil. Ik ga er toch vanuit dat men eens met ons rond de tafel gaat zitten." 

Dat lijkt er niet meteen in te zitten. LvB zal wellicht een coalitie vormen met huidig partner CD&V en met een derde partij: Groen of LvB. "We zijn samen met CD&V aan het uitkijken naar een derde partner", aldus burgemeester Jo Fonck. Hij betreurt 'de ruk naar rechts' in zijn gemeente. "We moeten daar onze conclusies uit trekken."
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Het cordon opheffen zal een maat voor niets zijn. Geen enkele partij is verplicht met een ander samen te werken. N-VA wil er in Antwerpen de PVDA niet bij. Daar is geen cordon voor nodig. In theorie kan het VB belang maar op één manier regeren. Als ze de totale meerderheid halen.

 • wendy Baten

  De burgemeester betreurt de uitslag van de verkiezingen . Hij heeft dit enkel aan zichzelf te danken. Hij luistert niet naar zijn inwoners als ze met problemen bij hem langsgaan inverband met problemen met inwijkelingen. Dat hij eerst iets doet aan de veiligheid en de verloedering (verkrotting) van onze gemeente.

 • Filip De Meuter

  Met op NVA te stemmen krijg je een links bestuur , met op Vlaams Belang te stemmen een rechts , dus NVA stemmers , mei 2019 op Vlaams Belang en je zal wel zien , cordon weg !!

 • Thiery Vansweevelt

  Ik woon er al een hele tijd Gaston FOUBERT en je bent schaamtelijk aan het overdrijven. Zijn er soms problemen? Uiteraard. Maar die hebben minder met huidskleur dan wel met marginaliteit te maken. En nee ik begrijp de stemkeuze voor VB helemaal niet, omdat complexe problemen niet verdwijnen met wat slogans en simplistische oplossingen. Maar we zullen zien...

 • Peggie Van Audenhove

  De stem van het volk schreeuwt het uit: weg met het cordon sanitaire! Dit is totaal ondemocratisch, het cordon eruit stemmen is de enige manier om onze stem te laten gelden. De volgende verkiezingen zal de ruk naar rechts massaal zijn zodat de grootste partijen die de verkiezingen hebben gewonnen niet langer kunnen uitgesloten worden.