Stoelengooier uit N-VA gezet

PARTIJ PAKT UIT MET ZWARE SANCTIE NA INCIDENT TIJDENS PROTESTACTIE BRANDWEER

Bert Van Vaerenbergh in het filmpje tijdens de protestactie van de brandweer.
Foto repro Claudia Van den Houte Bert Van Vaerenbergh in het filmpje tijdens de protestactie van de brandweer.
Bert Van Vaerenbergh betaalt een hoge prijs voor het incident tijdens een protestactie van de brandweer. Daarbij gooide hij een stoel naar enkele brandweermannen die hem natspoten. De verzoenings- en tuchtcommissie van N-VA sprak een zware sanctie uit: hij is voortaan geen lid meer van de partij. "Dit is niet de ware reden dat ik uit de partij ben gezet. Ik laat het hier niet bij ", zegt Van Vaerenbergh.

Het incident gebeurde vorige maand aan het gemeentehuis van Denderleeuw. De brandweer had aangekondigd actie te zullen voeren als protest tegen het uitblijven van een nieuwe brandweerkazerne. Voor het gemeentehuis legden de brandweermannen een schuimtapijt aan. Na de gemeenteraadszitting stonden ze klaar met waterslangen. Bert Van Vaerenbergh, N-VA-bestuurslid en echtgenoot van N-VA-schepen Erna Scheerlinck, waagde zich toch naar buiten. Met een stoel, naar eigen zeggen om zich te beschermen tegen de harde waterstraal. Hij gooide de stoel daarna in de richting van enkele brandweermannen die de waterspuit vasthielden.

Beelden op sociale media

Volgens Van Vaerenbergh werd hij doelbewust geviseerd door enkele brandweermannen. Hij diende zelfs klacht in tegen de brandweermannen, voor vrijheidsberoving, slagen en verwondingen, en pestgedrag met de bedoeling om een persoon te schaden. Het incident werd gefilmd en de beelden verspreidden zich snel via sociale media en YouTube. De lokale N-VA-voorzitter Johan Duyck distantieerde zich van het incident, excuseerde zich tegenover de brandweer en liet weten dat de nationale verzoenings- en tuchtcommissie van zijn partij het incident zou evalueren.

Zwaarste sanctie

De commissie, die uit leden van verschillende provincies bestaat, heeft intussen een sanctie uitgesproken. En die is niet mals: Van Vaerenbergh is voortaan geen lid meer van de partij. "Bert heeft zich kunnen verdedigen, maar dat heeft niet tot het resultaat geleid dat hij had gehoopt" zegt Van Duyck. "Er waren verschillende sancties mogelijk. Hij heeft de zwaarste gekregen. Ik wil geen vinger in de wonde duwen, maar dat er ergens een sanctie zou tegenover staan, was te verwachten. Je kon dat niet blauwblauw laten. De zwaarste sanctie is geschorst worden als lid."


Van Duyck zegt de beslissing niet toe te juichen. "Bert en Erna waren al 40 jaar lid van N-VA en daarvoor van de Volksunie. Ze hebben al zoveel jaren op een normale manier met onze partij meegedraaid." Volgens Van Duyck heeft de politieke crisis in Denderleeuw meegespeeld. "Door de huidige politiek impasse begint men het geduld te verliezen."


Van Vaerenbergh zelf kan er voorlopig weinig over kwijt. "Ik ga mij er alvast niet zomaar bij neerleggen", zegt hij. "Het incident is niet de ware reden waarom ik uit de partij ben gezet. Ik voel mij gesteund door andere brandweermannen die vinden dat hun collega's hun boekje te buiten zijn gegaan."