Plannen voor nieuwe Aldi stuiten op verzet

UNIZO ONGERUST OVER AANVRAAG VOOR NIEUWE VESTIGING

De bekendmaking voor de aanvraag hangt op bij het perceel langs de Steenweg, tussen de Anjelierenlaan en de Populierenlaan.
Foto CVHN De bekendmaking voor de aanvraag hangt op bij het perceel langs de Steenweg, tussen de Anjelierenlaan en de Populierenlaan.
Supermarktketen Aldi heeft plannen om zich te vestigen op een nieuwe locatie langs de Steenweg. De handelaars zijn tegen een nieuwe vestiging van Aldi in Denderleeuw. "Nog maar eens een keten die geen sikkepit bijbrengt aan de lokale economie. Heel wat kleine winkels die wel de lokale verenigingen ondersteunen zitten nu al op hun tandvlees", klinkt het bij UNIZO Denderleeuw. Ook het gemeentebestuur is geen voorstander.

Aldi diende een aanvraag in tot wijziging van een verkaveling langs de Steenweg. De bekendmaking daarvan hangt momenteel uit en verbaasde de handelaars in Denderleeuw. "We zijn verrast omdat zowel wij, als de raad lokale economie of GECORO niet werden geraadpleegd hierover", vertelt Yves Nevens, voorzitter van UNIZO Denderleeuw. "Wij gaan hier sowieso bezwaar tegen indienen. Niemand is voorstander van een nieuwe vestiging van Aldi. De concurrentiestrijd is nu al gigantisch, als er nog een keten bijkomt, wordt het voor de kleine handelaars onhaalbaar. De Steenweg is nu al verzadigd en bovendien is uit studies gebleken dat Denderleeuw nu al de grootste concentratie supermarkten heeft van Oost-Vlaanderen", aldus Nevens.


Uit de gemeentelijke feitenfiches detailhandel 2017 van de Vlaamse provincies blijkt dat het aandeel dagelijkse goederen - waaronder supermarkten - 35,7 procent van het totale marktaanbod in Denderleeuw bevat, terwijl het gemiddelde in vergelijkbare gemeenten 23,3 procent bedraagt. Het aandeel levensmiddelen in de dagelijkse goederen bedraagt in Denderleeuw 34,7 procent, terwijl het gemiddelde in vergelijkbare gemeenten op 21,5 procent ligt.

Internationale keten

"Het gaat hier om een internationale keten die niets bijbrengt aan de lokale economie, laat staan aan de lokale verenigingen. Heel wat kleine winkels sponsoren lokale verenigingen, maar de koek wordt op de duur te klein. Zo'n grote ketens voeren de prijsdruk op en de kleine buurtwinkel moet er aan ten onder", zegt Nevens.


Ook de gemeente Denderleeuw staat niet te springen voor een nieuwe vestiging van Aldi. "Wij hadden vooraf met de mensen van Aldi aan tafel gezeten en hebben hen duidelijk gemaakt dat we een extra warenhuisketen niet zien zitten", vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Yves De Smet (sp.a).

Veel supermarkten

"Er zijn al heel wat supermarkten in Denderleeuw, waaronder twee Aldi's (langs de Steenweg is er al één en in de Kasteelstraat ook, red.). Op de duur zal de kleinhandel volledig worden versmacht. Bovendien proberen we onze dorpskern te versterken. Ondanks ze wisten dat we een nieuwe Aldi niet zagen zitten, hebben ze toch een aanvraag tot wijziging van een verkaveling ingediend bij de gemeente. Wellicht gokken ze erop dat ze bij de deputatie van Oost-Vlaanderen toch gelijk zullen krijgen. Het gaat om een perceel van vier loten, met achteraan nog één groot lot. Langs de kant van de Steenweg willen ze een parking aanleggen en langs de kant van Bloemendaal willen ze de Aldi bouwen. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 26 oktober. Tot dan kunnen er bezwaarschriften worden ingediend. Er zijn al bezwaren van omwonenden en ook de eigenaars van de andere loten hebben bezwaar ingediend", aldus De Smet.


Als de gemeente de aanvraag weigert, kan Aldi naar de provincie stappen. Nevens is er alvast niet gerust op: "In Haaltert was de gemeente ook tegen de komst van een Aldi, maar hij is er toch gekomen."