Gemeente past GAS-reglement aan: geen reclame achter ruitenwisser meer, handelaars moeten omgeving rond zaak proper houden

Het gemeentehuis van Denderleeuw. Wie zal hier na 14 oktober zetelen?
Claudia Van den Houte Het gemeentehuis van Denderleeuw. Wie zal hier na 14 oktober zetelen?
De gemeente heeft het het reglement voor de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) gewijzigd. Er worden een aantal nieuwe vormen van overlast in opgenomen, zoals reclamekaartjes achter ruitenwissers en rondslingerend vuil rond bepaalde handelszaken.

Het gewijzigde GAS-reglement verbiedt voortaan om flyers, strooibiljetten en reclamekaartjes te plaatsen achter ruitenwissers of langs de ruiten van voertuigen. Gemeenteraadslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) had enkele maanden geleden al een soortgelijk verbod voorgesteld, maar dat werd toen niet goedgekeurd. “Het is een goede zaak dat onze voorstellen worden opgenomen, maar het gaat veel te traag. Dit had zes maanden geleden al goedgekeurd kunnen worden”, aldus Slagmulder. 

Burgemeester Jo Fonck (LvB/sp.a) legt uit: “We hebben toen gezegd dat we het zouden meenemen. Als je een GAS-reglement aanpast, doe je dat meestal niet voor één wijziging. Zo wordt er voortaan ook in het reglement opgenomen dat mensen die een handelszaak hebben die afval of zwerfvuil kan teweegbrengen, zelf zorgen dat het openbaar domein in een straal van tien meter rond hun zaak proper blijft. De uitbater moet voldoende vuilnisbakken plaatsen, zorgen dat ze groot genoeg zijn en dat ze tijdig worden leeggemaakt. Er moet op het voetpad ook voldoende doorgang worden gelaten. We hebben ervoor gekozen om de wijzigingen te bundelen.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peggie Van Audenhove

    Dat is gemakkelijk, nu met het idee van iemand anders gaan lopen. Doe liever dringend iets aan die bendes die constant kaartjes tussen je autoraam klemmen met "ik wil je auto kopen"! Heb je er nog ineens een criminele bende mee opgerold ook! Ik verwijder ze en smijt ze radicaal op de grond. Uit principe, zodat er eindelijk maatregelen tegen worden genomen. Maar helaas.

  • luc de neve

    Ik vraag me af of de gemeente zichzelf ook niet eens een GAS-boete zou opleggen voor de staat waarop sommige stoepen er bij liggen (vb de stoep kinderopvang Lindestraat). Als het geregend heeft en men loopt op de tegels spat het water tot onder je oksels ! Zeker 5 jaar geleden heb ik daaromtrent reeds een mail gestuurd, maar tot op heden werd daar NIKS aan gedaan.