Filmpjes van sociale media naar festival

DENDERLEEUWENAAR BRENGT EXTREME SPORTEN OP WITTE DOEK

Thomas Lambrechts houdt zelf van extreme sporten, zoals hier tijdens het Belgisch kampioenschap freeride.
FotoNoerens/ Repro Van den Houte Thomas Lambrechts houdt zelf van extreme sporten, zoals hier tijdens het Belgisch kampioenschap freeride.
Thomas Lambrechts uit Denderleeuw organiseert morgen samen met Koen Darras het 'Ride On Filmfestival' in het Amerikaans Theater in Laken. Dat festival draait rond films over extreme sporten. Zelf heeft Lambrechts naast muziek een passie voor snowboarden en skiën.

Het Ride On Filmfestival is aan zijn vierde editie toe, maar vindt dit jaar voor het eerst plaats in het Amerikaans Theater in Laken. "We bieden met het filmfestival een platform voor filmmakers en mensen die houden van 'action sports', zoals onder meer surfen, skaten, bergbeklimmen, snowboarden, longboarden, skiën, parachutespringen en diepzeeduiken", vertelt Lambrechts. "Films over die sporten belanden vaak alleen op sociale media, maar dat vinden we zonde, want de makers werken soms wel een jaar aan zo'n film. En zo'n filmfestival voor action sports bestond nog niet in Europa."

Oscar

De drie vorige edities vonden plaats in Gent. "In totaal kwamen zo'n 3.000 filmliefhebbers opdagen. Het iconische Amerikaanse Theater in Laken, een monument van Expo '58, is een uitstekende locatie voor het festival dit jaar. De bedoeling is dat mensen filmpjes insturen uit de hele wereld, met focus op België. Die worden gejureerd door regisseurs en producers uit die sector en de regisseurs maken kans op een Golden Ride On Award. Er is een prijzenpot van 5.000 euro. Dit jaar werden uit alle inzendingen zes films geselecteerd die te zien zullen zijn op het festival. Daarna worden ook enkele films in avant-première getoond, zoals 'Land of the Bulls', de nieuwste film van de Belgische trialbiker Kenny Belaey in samenwerking met Red Bull."


Ook internationale films gaan er in première , namelijk 'The Faroe Project' van slacklinecollectief - een vorm van koorddansen - Dreamwalkers en 'Let's be Frank' van surfer Frank Solomon.

DJ

Thomas houdt zich ook bezig met 'action sports'. "Met de ski-organisatie 'snowbite.be' organiseren we ski- en snowboardreizen. Elke winter nemen we in een tiental reizen zo'n 2.000 mensen mee naar de bergen. Ik heb altijd al een passie gehad voor snowboarden en skiën. Ik doe het al sinds ik een kleuter was. Mijn ouders zijn namelijk fervente skiërs." Naast sport is ook muziek een belangrijk deel van Thomas' leven. "Samen met Steven De Ryck vorm ik het dj-duo 'We Are Prostitutes'. Alles begon op een carnavalbal van de Scouts Denderleeuw en treden nu overal in België op. In de zomer trek ik met Journey Of Sound trouwens ook met zo'n 1.000 mensen naar muziekfestivals in Hongarije en Kroatië."


Het Ride On Filmfestival start morgen, zaterdag, om 19 uur. Na de awardsceremonie volgt een afterparty met dj's SupAfly Collective, Catwar & Lilihell, Pegassi & 2KG Hoofdvlees. Tickets te koop www.rideonfilmfestival.com.