Ereschepen Jan De Mesmaeker (76) overleden: sociaal geëngageerd met passie voor wiskunde

Jan De Mesmaeker
rv Jan De Mesmaeker
Jan De Mesmaeker is op 76-jarige leeftijd overleden. De Wellenaar was gekend als voormalig schepen en was vooral zeer actief in het verenigingsleven. “Hij was zeer geëngageerd en was een echte volksman”, klinkt het.

De Mesmaeker was goed gekend in het verenigingsleven in Welle. Hij is jarenlang voorzitter geweest van de beheerraad van Jeugdcentrum Pingie in de Hertstraat. Zo was hij ook medeorganisator van de 24 uren van Welle, de populaire 24-urenrally die 40 jaar lang plaatsvond. Daarnaast is hij lid geweest van het overkoepelend ouderorgaan van de jeugdverenigingen Chiro Welle en KSA Welle. De Mesmaeker ging samen met zijn echtgenote Dany lange tijd als kookouder mee op kamp met Chiro Welle. Ook was hij jarenlang bestuurslid van Davidsfonds Welle.

De Mesmaeker was eveneens politiek actief. Hij startte in 1989 als gemeenteraadslid voor CVP en werd in 1995 voor het eerst schepen. Dat bleef hij tot 2006. Nadien zetelde hij van 2007 tot 2012 als gemeenteraadslid voor het kartel VLD-PLUS in de gemeenteraad van Denderleeuw. Hij was erg geïnteresseerd in ruimtelijke ordening. Zo is hij ook nog lid geweest van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (gecoro).

Van beroep was hij leraar wiskunde. Hij gaf van begin jaren 70 tot zijn pensioen in 2001 les in het Sint-Jozefscollege van Aalst. Heel zijn leven lang is wiskunde zijn grote passie gebleven. Jan De Backer was één van zijn leerlingen: “Ik heb nog drie jaar les van hem kregen, het laatste jaar was hij zelfs mijn klastitularis”, aldus De Backer. “Hij gaf goed les. Als leraar behandelde hij de studenten als volwassen mensen, helemaal niet betuttelend. Ik herinner me nog dat hij ons onze schoolreis naar Parijs volledig zelf liet uitstippelen en ons zo dus veel verantwoordelijkheid gaf.” Later kwam hij hem nog vaak tegen in het verenigingsleven in Welle. “We hebben samen nog de 24 uren georganiseerd. Hij was heel sociaal geëngageerd. Hij was begaan met mensen, was goedlachs en dronk graag iets in gezelschap. Hij was een gemoedelijke mens, zowel in het verenigingsleven als in de politiek. Hij vatte die serieus op, maar lachte ook graag eens. Hij was een echte volksmens”, aldus De Backer.

Kookouder Chiro

Nellie Meesens was met De Mesmaeker jarenlang kookouder voor Chiro Welle. “Jan was een man die sociaal geëngageerd was, voor zijn medemens wou opkomen, maar die ook graag plezier maakte”, vertelt Meesens. “Ik heb met hem alvast veel plezier gemaakt op kamp. Hij was diegene die altijd boodschappen ging doen. Hij reed dan soms speciaal nog eens rond om op café een pintje te drinken en met mensen te praten. Overal waar hij kwam, wou hij een babbeltje doen. Hij was enkele keren de enige man tussen een bende van een 80-tal meisjes. Wanneer het heel druk was in de keuken, ging hij soms even in zijn auto gaan zitten of apart de krant zitten lezen om zijn rust te hebben. Als hij zich voor iets engageerde, dan zette hij er zich echt voor in.” Ook zij werkte tijdens de 24 uren nog met hem samen. “Er mocht niet veel gebeuren in Welle of hij was erbij.”

Jan De Mesmaeker laat echtgenote Dany Cannoot, drie kinderen en zes kleinkinderen na. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag 27 april om 11.30 uur plaats in de Sint-Pietersbandenkerk van Welle.

Jan De Mesmaeker tijdens een kamp van Chiro Welle.
rv Jan De Mesmaeker tijdens een kamp van Chiro Welle.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.