“Gemeente koopt kunstwerk van 5.000 euro aan dat hen werd geschonken”

De maquette die gemaakt werd voor het kunstwerk. Het zal worden geplaatst zonder het embleem van Welle.
rv De maquette die gemaakt werd voor het kunstwerk. Het zal worden geplaatst zonder het embleem van Welle.
Betaalt de gemeente Denderleeuw 5.000 euro voor een kunstwerk dat haar werd geschonken? De meningen daarover zijn verdeeld. De gemeente hoopt het standbeeld na jaren een plekje te kunnen geven op de Kemelbrug.

Het kunstwerk kwam er op initiatief van de vzw TVOZ en zou na de opsplitsing van de vereniging naar vzw Astpast zijn gegaan. Het is van die laatste vzw dat de gemeente het kunstwerk aankoopt tegen 5.000 euro. N-VA-fractieleidster Lutgart Waegeman stelde zich vragen bij de aankoop omdat het om een schenking zou gaan. Gunther De Grom van Astpast ontkent dat: “Er is nooit iets geschonken geweest door TVOZ. Er werd destijds veel meer voor het kunstwerk betaald dan de 5.000 euro die de gemeente er nu voor betaalt”, aldus De Grom. Volgens TVOZ heeft ze het kunstwerk echter wél geschonken aan de gemeente, al in 2011. “De schenking is twee jaar voor de oprichting van Astpast gebeurd. Het werd volledig betaald door TVOZ en geschonken aan de gemeente”, klinkt het bij TVOZ.

Een geschikte locatie vinden voor het kunstwerk bleek echter niet evident. Het beeld is vijf à zes meter groot en plaats je dus niet zomaar overal”, aldus schepen Sofie Renders (CD&V). Het Welleplein bleek praktisch en budgettair te moeilijk en ook het rondpunt in de Thontlaan en kruispunt Paken lukte niet. Het kunstwerk beeldt het logo van de gemeente Denderleeuw uit en stelt de twee beekvalleien richting Dender voor. Het bevindt zich momenteel in een opslagruimte van de gemeente op de site Van Roy. “Louter opslag telt niet als schenking. Een schenking moet op de gemeenteraad komen en dat is bij mijn weten niet gebeurd”, zegt Renders. De gemeente wil het kunstwerk een plekje geven op de Kemelbrug, maar heeft daarvoor de toestemming nodig van Infrabel.

Het bestuur is van plan om het wapenschild van Welle op het kunstwerk te verwijderen. “Dat zouden we dan uitermate betreuren”, aldus Steven Debruyn van Tes Van Oerre Zeggen (TVOZ). “We werden overigens in deze hele zaak niet door de gemeente gecontacteerd. De ideale plek zou volgens ons in het Broekpark zijn, aan de nieuwe lokalen voor de jeugd.”

De maquette die gemaakt werd voor het kunstwerk. Het zal worden geplaatst zonder het embleem van Welle.
rv De maquette die gemaakt werd voor het kunstwerk. Het zal worden geplaatst zonder het embleem van Welle.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Van der Weeën

    Uit een heel goede bron vandaag vernomen dat wat er hier geschreven wordt over dat kunstwerk,niet veel waarheid inzit.Het zou nogmaals een vriendedienst zijn, de zoveelste.Maar soit het feit is dat dit kunstwerk niet 5000 eur kost maar een heel pakje meer.Daar moet nog de plaatsing en verlichting bijkomen,die naar schatting lees goed 25000eur zou kosten.Hoe gaan ze dat aan de inwoners van Dendrleeuw uitleggen?