Verpleegsters leggen nierpatiënten in de watten

De verpleegsters van de dialyseafdeling haalden alles uit de kast om de nierpatiënten een leuke week te bezorgen. Walter Van Oost en Roland De Walsche genieten met volle teugen.
Anthony Statius De verpleegsters van de dialyseafdeling haalden alles uit de kast om de nierpatiënten een leuke week te bezorgen. Walter Van Oost en Roland De Walsche genieten met volle teugen.
Verkleed in frivole clownspakjes entertainden de verpleegsters de patiënten met spelletjes.
Anthony Statius Verkleed in frivole clownspakjes entertainden de verpleegsters de patiënten met spelletjes.

Het was feest op de dialyseafdeling in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Deinze. Gekleed in kleurrijke pakjes vermaakten de verpleegsters de patiënten met spelletjes, goocheltrucs en live muziek. Er werden zelfs enkele flessen schuimwijn gekraakt om het lange wachten aan de kunstnier voor de patiënten wat draaglijker te maken. “Dankzij de mooie verpleegsters voel ik mij al een stuk beter”, zegt Nevelaar Roland De Walsche (75).

De dialyseafdeling van het AZ Maria Middelares bestaat veertig jaar en om dit te vieren haalden de verpleegkundigen deze week alles uit de kast om hun patiënten te entertainen. Een werkgroep binnen het verpleegkundig team werkte hiervoor samen en kreeg financiële steun van vzw Scharnier, de vereniging van en voor nierpatiënten verbonden aan de kunstnierafdeling van AZ Maria Middelares. De activiteiten vonden plaats in het Gentse ziekenhuis, in het Medisch Centrum Maria Middelares, maar ook in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze.

“Deze afdeling bestaat sinds 2004 in Deinze”, vertelt diensthoofd van de afdeling nefrologie Mieke De Vleeschouwer. “Onze nierpatiënten komen hier drie keer per week op dialyse, om hun bloed en vocht door een dialysetoestel te laten zuiveren. Deze behandeling duurt zo’n vier uur en ondertussen moeten de mensen stil in hun zetel blijven zitten.”

“Dat wordt al gauw saai en daarom hebben we ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de afdeling een feestweek georganiseerd”, zegt verpleegster Viviane De Preester. “Zo hebben we een goochelaar ingehuurd en er kwam ook een accordeonist voor live muziek zorgen.” Enkele verpleegsters verkleedden zich als sexy clowns of pikante serveuses om hun patiënten met spelletjes zoals mystery box of ballenwerpen te entertainen.

“Tijdens de behandeling lees ik normaal gezien de krant om de tijd te doden, maar dit is eens iets anders”, zegt Walter Van Oost. “De verpleegsters doen echt veel moeite om ons verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.” “Normaal gezien kijk ik naar sport- of natuurprogramma’s op tv”, zegt Roland De Walsche uit Nevele. “Ik lijd aan de ziekte van Wegener, waardoor mijn nieren maar voor 25% meer werken. Daarom moet ik hier drie keer per week aan de kunstnier komen liggen. We worden hier altijd goed verzorgd. Zo krijgen we ontbijtkoeken wanneer we jarig zijn. Ik vind dit een goed initiatief, dankzij onze mooie verpleegsters voel ik mij al een stuk beter”, lacht Roland.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.