Vermeulen eerste burgemeester van nieuwe fusiestad?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN DEINZE-NEVELE

burgemeester, Deinze, Jan Vermeulen
Wannes Nimmegeers burgemeester, Deinze, Jan Vermeulen
De toekomstige fusiestad Deinze telt zeven lijsttrekkers en dus zeven kandidaat-burgemeesters, maar eigenlijk maken maar drie spelers kans op de sjerp. Mag Jan Vermeulen (CD&V) het eerste hoofdstuk van het fusieverhaal zelf schrijven? Of kan coalitiepartner Norbert De Mey (Open Deinze) CD&V van de troon stoten als grootste partij? Wie iets anders wil, kan nog kiezen voor de N-VA van Sabine Vermeulen, momenteel de grootste oppositiepartij van de Leiestad. Of zorgen GroenRood, sp.a, Vlaams Belang of nieuwkomer DBA voor verrassende plotwendingen?

Om te begrijpen hoe de partijen er voor staan, keren we eerst terug naar oktober 2012. In Deinze haalden CD&V en Open Vld+ met 17 op 29 zetels een comfortabele meerderheid. De liberalen moesten twee zetels prijsgeven en zakten van acht naar zes en de christendemocraten scoorden er twee minder dan het kartel met N-VA in 2006 en bleven hangen op elf zetels. De grote winnaar was N-VA, dat van een naar vijf zetels ging en zo de grootste oppositiepartij werd. In Nevele werd een coalitie gevormd tussen CD&V, N-VA en sp.a. Johan Cornelis was met 1.108 voorkeurstemmen de populairste politicus en mocht zijn mandaat als burgemeester verlengen. CD&V scoorde goed en groeide van vijf naar acht zetels en met vier zetels zette ook N-VA een goed resultaat neer. Om de coalitie te verstevigen, werd sp.a met haar drie zetels aan boord gehaald.

Stoelendans

In juli 2017 maakten Deinze en Nevele bekend dat ze gaan fuseren en dit zette een stoelendans in beweging. De CD&V-fracties bundelden de krachten en met burgemeesters/stemmentrekkers Jan Vermeulen en Johan Cornelis op plaats een en plaats drie, plus nog eens zes schepenen in hun rangen, trekken de christendemocraten met een sterke lijst naar de kiezer. Ook N-VA komt sterker uit het fusieverhaal, aangezien de partij in 2012 zowel in Deinze als Nevele goed scoorde. Sp.a Deinze ziet haar positie ook versterkt door haar Nevelse collega's, die zes jaar in het bestuur hebben gezeteld.

Een groot links front met GroenRood is nooit verder geraakt dan gesprekken en dus trekt Annick Verstraete enkel aangedikt met leden van Groen Nevele naar de kiezer. De stadslijst Open Deinze kan wel eens een beslissende rol spelen. De liberale fracties van Deinze en Nevele verbroederden met Nieuw Nevele en Wakker Deinze en hebben naast schepenen Norbert De Mey en Bruno Dhaenens en gemeenteraadsvoorzitter Annie Mervillie nog andere sterkhouders in de rangen, zoals Filip Vervaeke, André Claeys en Sören Vandemoortele.

Scenario's

Mede dankzij de nationale trend staat Vlaams Belang er opnieuw met sleutelfiguren Ortwin Depoortere en Olaf Evrard en tenslotte is er nog de Democratische Burgeralliantie (DBA) van Nevelaar Dimitri Beyens, een lijst die vooral uit inwoners van Nevele bestaat.

Wat zijn nu de mogelijke scenario's? Omdat er van voorakkoorden officieel geen sprake is, is alles nog mogelijk. Het meest voor de hand liggende scenario is dat CD&V verder gaat met de liberalen. Burgemeester Vermeulen liet zich al ontvallen dat hij graag wil voortdoen met de huidige bestuursploeg. Een andere mogelijkheid is dat Open Deinze en N-VA toenadering zoeken tot elkaar. N-VA-lijsttrekker Sabine Vermeulen liet al haar voorkeur blijken voor Open Deinze. Norbert en Sabine zijn al aangetrouwde familie (Sabine is getrouwd met de broer van Norbert) en wie weet stappen ze nu samen in een politiek huwelijksbootje. Maar met het huidige aantal zetels indachtig zouden beide partijen samen nog niet groter zijn dan CD&V. GroenRood als derde coalitiepartner is de enige optie om CD&V in de oppositiehoek te duwen. Andere opties zijn dat CD&V en N-VA vrede sluiten, al dan niet met Open Deinze, of dat sp.a en GroenRood zo goed scoren dat er nieuwe kansen ontstaan.

En wat met de kiezers uit Nevele die zich bekocht voelen door de fusie met Deinze? Stemmen die massaal op de Democratische Burgeralliantie (DBA) of Het Vlaams Belang, twee partijen die zich van in het begin kritisch hebben opgesteld tegenover het fusieverhaal.

DE PARTIJEN DOORGELICHT

CD&V heeft met Jan Vermeulen en Johan Cornelis de stemmenkampioenen van Deinze en Nevele op haar lijst staan. Met 2.939 naamstemmen liet Jan de concurrentie ver achter zich en hetzelfde geldt voor Johan, die er 1.108 had. Met de Deinse schepenen Bart Van Thuyne, Rutger De Reu, Conny Despiegelare en Trees Van Hove, de Nevelse schepenen Gunnar Claeys en Marleen Vanlerberghe en gemeenteraadslid Marc De Schrijver heeft CD&V een pak ervaring. De lijst wordt aangevuld met jong geweld, zoals raadslid Stephanie Debeurme en nieuwkomers Nathalie Lambrecht, Alexander Adams en Tijl Schelstraete, zoon van ereschepen Warnix.

Uit liberale hoek heeft Open Deinze met eerste schepen Norbert De Mey (1.806 stemmen in 2012), Bruno Dhaenens (975) en Annie Mervillie (704) enkele sterkhouders. Ook de drie raadsleden van Wakker Deinze Inge De Graeve, André Claeys en Sören Vandemoortele en - uit het Nieuw Nevele-kamp - Filip Vervaeke, Gilbert Hautekeete en Eric Vanhuffels zijn te duchten tegenstanders. De partij zet ook ferm in op verjonging met voorzitter Bart Vandekerckhove, Tess Minnens en Kristof Windels.

N-VA schuift Sabine Vermeulen als lijsttrekker naar voor en zo bestaat de kans dat Deinze voor het eerst een vrouwelijke burgemeester krijgt. Zes jaar geleden was ze met 1.107 bolletjes achter haar naam de stemmenkampioene van de partij, maar ook Matthias Neirynck, Geert Decaluwé, Paul Soetaert en Sylvie Claeys haalden goede scores. Met voormalig Unizo-man Bart Vermaercke haalde N-VA een goede troefkaart boven en uit Nevelse hoek is Jan Pauwels zeker niet onbelangrijk. De lijst wordt gekleurd door wielervedette Willy Planckaert.

GroenRood kan met lijsttrekker Annick Verstraete ook de eerste vrouwelijke burgemeester van Deinze afleveren. Zowel Verstraete als haar mederaadslid Dirk Stroobandt hebben de nodige ervaring en met Eva Martens, Peter Parmentier, Mieke Roelens en lijstduwer Eddy Donné staan nog enkele bekende namen op de lijst.

De derde vrouw in de running voor de sjerp is Freija Dhondt. Gesteund door de Nevelse schepen Mia Pynaert als lijstduwer is ze vastberaden de socialisten terug op de kaart te zetten. Nieuwkomer Kris De Waele uit Nevele staat op plaats twee en ook afdelingshoofd Wouter De Schepper, sterkhouder Caroline Haerens uit Nevele en Edelbert Masschelein uit Deinze vervolledigen de top.

Het Vlaams Belang is terug van weggeweest en zou dankzij de nationale trend wel eens haar weg terug in de gemeenteraad kunnen vinden. Deinzenaar Ortwin Depoortere en Nevelaar Olaf Evrard kregen hun lijst niet vol en trekken met 21 in plaats van 35 kandidaten naar de kiezer.

Lijsttrekker Dimitri Beyens en voorzitter Willy Heyerick omschrijven de Democratische Burgeralliantie (DBA) eerder als een burgerbeweging dan als een politieke partij. Ze gaan voor burgerpolitiek, waarbij de standpunten rechtstreeks door de burger bepaald wordt. Naast Beyens, die als onafhankelijke zetelt in de Nevelse gemeenteraad, wordt de lijst aangevoerd door Lindsey Van Hoecke en Dirk Bijn, de Deinse cafébaas van De Hallepoorte. De partij mikt op vijf zetels.

Norbert De Mey.
Anthony Statius Norbert De Mey.
Sabine Vermeulen.
Anthony Statius Sabine Vermeulen.

(ASD)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.