Recordaantal lopers voor 11km

1.104 DEELNEMERS ZETTEN DEINZE OP DE KAART ALS LOOPSTAD

De lopers wurmen zich door de startboog aan zaal Souplex.
Anthony Statius De lopers wurmen zich door de startboog aan zaal Souplex.
De vierde editie van de Versele Laga 11km van Deinze heeft een recordaantal lopers gelokt. Met 850 mensen voor de 7 of 11 kilometer, 190 voor de Oskar Kids Run en 32 duo's voor de CM-Duorun staat de teller op 1.104. Er deed zelfs een hond mee.

In vier jaar tijd is de Versele Laga 11km van Deinze uitgegroeid tot een van de grootste sportevenementen van Deinze. Organisatoren Daan Boydens, Jan Claeys en Tom Van Nieuwenhuyse blikken terug op een recordeditie met in totaal 1.104 deelnemers, meer dan een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. Het parcours zat opnieuw vol nieuwigheden. Zo was er een verrassingsoptreden van metalband Powerstroke in de fabriek van Versele Laga. En het parcours liep over een pontonbrug over de oude Leiearm. Er was ook muziek van Les Amies De Charles en The Go-Go-Go's in het aankomstdorp aan zaal Souplex. De Deinse tienkamper Thomas Van der Plaetsen kwam om 10.30 uur het startschot geven. Alle opbrengst gaat naar zijn Back On Track-fonds, dat kankerpatiënten steunt tijdens en na de behandelingen.


Na de Oskar Kids Run was er ook voor het eerst de CM-Duorun. Daar konden twee deelnemers hun ijzersterke band laten zien door 1.500 meter in het Martinuspark te lopen terwijl ze letterlijk aan elkaar vasthingen. Sportschepen Norbert De Mey (Open Vld) trok voor de gelegenheid zijn sportschoenen aan en liep de duorun met Achilles De Loof, de twaalfjarige jongen uit Sint-Martens-Latem die vecht tegen leukemie. Achilles legde de 1.500 meter af op zijn fiets. "Ik word nog tot eind volgend jaar behandeld, dus ik moet het rustigaan doen, maar ik vind het alleszins heel plezant. En de schepen is een goeie looppartner", lacht Achilles.

Enkele opmerkelijke duo's tijdens de CM-Duorun: links zie je leukemiepatiënt Achilles De Loof (12) met sportschepen Norbert De Mey (Open Vld) en rechts Celine Clauwaert met haar hond Maurice.
Anthony Statius Enkele opmerkelijke duo's tijdens de CM-Duorun: links zie je leukemiepatiënt Achilles De Loof (12) met sportschepen Norbert De Mey (Open Vld) en rechts Celine Clauwaert met haar hond Maurice.

Energieke dieren

Een ander opmerkelijk duo was Celine Clauwaert en Maurice, de joggende dalmatiër. Celine en haar sportieve viervoeter deden eerst een opwarmingsronde op de CM-Duorun om daarna de 11 kilometer uit te lopen. "Wij gaan vaak samen joggen, zo'n twee à drie keer per week", zegt Celine. "Dat is ook een van de redenen waarom ik dit ras heb gekozen, het zijn zeer energieke dieren. Maurice is een beetje moe omdat hij gisteren met een andere hond heeft gespeeld, maar hij kan zeker met gemak 11 kilometer lopen. Ons record is een afstand van 19 kilometer."


Organisator Tom Van Nieuwenhuyse is tevreden. "We zijn blij dat we zoveel mensen aan het lopen krijgen. Ons evenement blijft groeien en zo wordt Deinze naast een fietsstad ook meer en meer een loopstad. We kijken al uit naar de editie van volgend jaar."

Anthony Statius