Protest tegen verdwijning bunker

Er is protest tegen het verwijderen van de bunker in de Pontstraat in Astene. De bunker moet wijken voor het woonproject 'Senioren onder de toren' van het Deinse OCMW.

Langs de Pontstraat staat nu een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Op die locatie zouden negen flats met gemeenschappelijke ontmoetingsruimte komen. Daarvoor moet de bunker wijken. De projectontwikkelaars dienden een aanvraag tot verwijdering in. Dat is niet naar de zin van bunkerexpert Luc Van de Sijpe. "Er loopt ook een aanvraag tot bescherming van de bunkergordel." Van de Sijpe startte op zijn website een protestactie voor het behoud van de bunker. "Met de reacties willen we de stad Deinze op andere gedachten brengen. Dit gebouw van 6 meter op 6 maakt deel uit van een bunkergordel rond Gent uit de periode 1935-1937. Dit exemplaar werd volledig ommuurd met rode bakstenen. Dit is nog goed te zien. Vroeger stonden er 23 bunkers in Deinze, daar zijn er acht van verdwenen."


De stad heeft nog niets beslist over de sloop van de bunker. "Als de sloopvergunning verleend wordt, dan verdwijnt die bunker niet per se. We zouden hem graag intact houden en integreren in het woonproject."


Meer info over de bunkergordel op www.bunkergordel.be. (ASD)