Nieuwe kippenkop voor standbeeld Reynaert de Vos

Schepen Bruno Dhaenens (Open Vld) en kunstenaar Koen Verbrugghe met de nieuwe kippenkop.
Foto Anthony Statius Schepen Bruno Dhaenens (Open Vld) en kunstenaar Koen Verbrugghe met de nieuwe kippenkop.
Het standbeeld van Reynaert de Vos aan de Tolpoortbrug is deels hersteld.

Op vraag van schepen Bruno Dhaenens (Open Vld) maakte kunstenaar Koen Verbrugghe een nieuwe kop voor een van de stenen kippen die door vandalen werd onthoofd. "De kop is uit puur staal gemaakt en zal nog roesten; zo krijgt het kunstwerk opnieuw zijn originele glans terug," zegt Bruno.


In 2010 werd het standbeeld van wijlen Chris Ferket zwaar beschadigd door vandalen. Een van de twee kippen die de sluwe vos vergezellen werd onthoofd en ook zijn wandelstok werd ontvreemd.

Symbolische waarde

In mei deed het Canteclaercomité bij de aanstelling van het prinsenpaar Amaury Wullaert en Tamara Peeters nog een oproep om het beeld, dat voor Canteclaer een grote symbolische waarde heeft, te herstellen. Met Deinzenaar Koen Verbrugghe werd de geknipte persoon gevonden.


Koen Verbrugghe is leerkracht mechanica aan het VTI van Deinze en in mei bouwde hij samen met zijn leerlingen nog een X-Wing Starfighter, het bekende ruimteschip uit de Star Wars-films, na.

Uit dankbaarheid

"Koen houdt momenteel een expositie in mijn horecazaak en ik vroeg hem of hij het niet zag zitten om een nieuwe kippenkop te maken", zegt schepen Bruno Dhaenens. "Ik ben aan de slag gegaan met staal, want brons- het oorspronkelijke materiaal- is enorm duur", zegt Koen. "Het blinkende staal zal nog roesten en zo zal de kop uiteindelijk meer bij de rest passen. Ik doe dit uit dankbaarheid omdat ik mijn kunstwerken kan tentoonstellen bij BrunO." (ASD)