Nieuw afschakelplan nog strenger

Het nieuwe afschakelplan voor de komende winter is voor veel van de gemeenten in onze regio nog strenger dan vorig jaar. Enkel Zelzate ontspringt nu helemaal de dans.

Het afschakelplan bepaalt hoeveel elektriciteitscabines er per gemeente uitgeschakeld worden, in geval van stroomschaarste in de winter. De cabines zijn in acht schijven opgedeeld, van heel snel afschakelen (schijf 8) tot pas in uiterste nood (schijf 1). Aalter is weer het slechtst bedeeld. Nu zijn zo goed als alle cabines opgenomen in het afschakelplan. "Vorig jaar was de zone rond de sporthal en Maria-Aalter nog gespaard, maar dit jaar zit zo goed als de hele gemeente in het plan", zucht burgemeester Patrick Hoste (CD&V). "We moeten dit met onze diensten goed bestuderen, ook al is de kans op afschakeling deze winter blijkbaar nog kleiner dan vorige winter. Wat als er zo'n algemene afschakeling komt? Dat zou een ramp zijn. Dan kunnen we niet veel meer doen dan kaarsen kopen, vrees ik", zegt Hoste.

Voorbereidingen

Eeklo, Waarschoot en Kaprijke kwamen vorig jaar niet voor op de lijst, dit jaar wel. De drie burgemeesters gaan voorbereidingen treffen. "Nu hebben we 81 cabines in schijf zes", zegt burgemeester Koen Loete (CD&V+) van Eeklo. "Ook al is het vorig jaar niets geweest, je moet dit als stad ernstig nemen en voorbereiden. Wij zijn een stad met veel industrie, twee ziekenhuizen en heel wat welzijnsinstellingen. Wij kunnen niet zonder stroom. Als je weet dat de verbrandingsoven alleen al voor 14.000 gezinnen stroom oplevert, zou het ook gek zijn om net Eeklo in het donker te zetten."


Zelzate komt er het best van af. Vorig jaar vielen nog 58 van de 92 cabines in het afschakelplan en dit jaar geen enkel. "Vorig jaar hebben wij dan ook zwaar geprotesteerd", zegt burgemeester Frank Bruggeman. "Wij kunnen met Sint-Jan-Baptist en onze bedrijven echt niet zonder stroom. Ik ben tussen gekomen en ben blij dat er in Brussel toch nog een beetje geluisterd wordt." (JSA)