Martine opent tweede boekbinderij in Tolpoortstraat

Martine Matthys in haar boekbinderij in de Tolpoortstraat.
Foto Anthony Statius Martine Matthys in haar boekbinderij in de Tolpoortstraat.
Boekbinden en kalligrafie van de oude stempel? Vergeet het. Martine Matthys (54) opende in de Deinse Tolpoortstraat de tweede vestiging van haar boekbinderij Marie Milart. "Kalligrafie en creatief boekbinden, dat is volledig tot jezelf komen. Alle stress valt van je schouders", zegt Martine.

De Tolpoortstraat is sinds deze zomer een kleurrijke, niet-alledaagse winkel rijker. Martine Matthys opende in de vroegere modezaak Mexx - later Boutique Violet - in de Tolpoortstraat de tweede vestiging van haar boekbinderij Marie Milart. Martine is één van de nieuwe handelaars die van de vzw Deinze Winkelstad een subsidie kreeg om de winkelstraat van Deinze nieuw leven in te blazen.

Kalligrafie

"Na jarenlang als zelfstandige te werken in de golfbusiness heb ik het roer volledig omgegooid", vertelt Martine.


"Vijf jaar geleden gaf ik een cursus kalligrafie in het Erasmusatheneum en er was toen veel vraag naar een winkeltje in de buurt waar je alle benodigdheden kon kopen. Ik ben dan drie jaar geleden Marie Milart begonnen in Lozer, een deelgemeente van Kruishoutem, omdat de huurprijzen in Deinze toen voor mij nog een beetje te hoog lagen. Maar de cursussen bleven vlot vollopen en ik had nood aan een groter pand, dus heb ik mij nu eindelijk ook in Deinze kunnen vestigen.""Kalligrafie is eigenlijk het schoonschrift dat ooit door de monnikken werd geïntroduceerd. Zij schreven toen de bijbel over, een bezigheid die vandaag nog steeds aanwezig is in de uitdrukking 'monnikenwerk'", vertelt Martine.

Ideaal tegen stress

"In mijn winkel vind je alle benodigheden zoals pennen, inkten, verf en papier. Daarnaast vind je ook alles voor creatief boekbinden en kartonnage en je kan ook komen lasersnijden en graveren. Boven de winkel zijn er twee ruimtes beschikbaar waar ik iedere dag een cursus kan geven. Wie met boekbinden of kalligrafie bezig is komt volledig tot zichzelf. Je bent enkel nog daarmee bezig en zo vergeet je even alle dagelijkse bekommernissen en stress. Ik doe deze hobby al meer dan tien jaar en ik ben zo gelukkig dat ik hier nu van mijn werk heb kunnen maken."


"De naam? Milart is een samentrekking van de naam van mijn zoon Michiel Wullart. Dit klinkt zeer Frans en je hoort er ook mille arts of duizend kunsten in", besluit Martine.


Marie Milart is open op dinsdag en donderdag van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur, op woensdag en vrijdag doorlopend van 10 tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 17 uur. Op zondag en maandag is het gesloten. Meer info vind je via www.mariemilart.be. (ASD)