Kinderopvang Flo & Ko sluit onverwachts de deuren

“Zeven weken tijd om nieuwe kinderopvang te zoeken”

Kinderopvang Flo&Ko langs de Kortrijksesteenweg in Petegem sluit op 31 oktober definitief de deuren. Dat geeft de ouders van minstens  42 kinderen iets meer dan zeven weken de tijd om een alternatief te zoeken. “Niet evident, want de opvangplaatsen in Deinze zijn schaars. We vragen hulp aan de stad”, zegt Pieterjan Rynwalt, een van de ouders.

Enkele ouders die op zoek moeten naar een nieuwe kinderopvang: Marie Sustronck met Isa, Roel Martens met Jeroom, Freija Dhondt met Leo en Jax en Rebecca Hunt met Alex.
Anthony Statius Enkele ouders die op zoek moeten naar een nieuwe kinderopvang: Marie Sustronck met Isa, Roel Martens met Jeroom, Freija Dhondt met Leo en Jax en Rebecca Hunt met Alex.

De ouders van de kindjes die ingeschreven zijn bij Kinderopvang Flo & Ko, zitten met de handen in het haar. Zaterdagochtend kregen ze een e-mail met daarin de boodschap dat de crèche eind oktober definitief sluit. Bij Flo & Ko spreken ze over “een samenloop van omstandigheden waardoor ze vanaf 24 september geen 24 kinderen meer kunnen opvangen. De samenloop van omstandigheden betreft een plots tekort aan kinderbegeleiders door zwangerschapsverlof en twee mensen die voor een andere professionele uitdaging kiezen. De sluiting van de opvang was geen evidente beslissing voor het team en wij zijn ons ervan bewust dat het voor de ouders een moeilijke opdracht zal worden om een nieuwe opvangplaats te vinden.” Flo & Ko bracht ook de Dienst kinderbegeleiders van Deinze op de hoogte en in de e-mail naar de ouders stond ook een overzicht van de diensten in de aangrenzende gemeentes en de zelfstandige opvanginitiatieven in de buurt.

“In totaal gaat het om 24 voltijdse equivalenten, maar gezien er kinderen bij zijn die vier op vijf dagen naar de crèche gaan, kom je aan zo’n 32 kinderen”, zegt een van de ouders Pieterjan Rywnalt uit Petegem. “Daarbovenop heb je nog de ouders die al een contract voor hun pasgeborene of nog niet geboren kind hebben. Die moeten nu opnieuw op zoek. Het gaat zeker over 42 kinderen in totaal. Absurd dat zo’n nieuwe, moderne crèche met jonge gemotiveerde medewerkers moet sluiten.”

Personeelstekort

“Dit is zeer onrespectvol ten opzichte van de ouders”, zegt Marie Sustronck, mama van Isa De Cuyper. “De begeleidsters valt niets te verwijten. Zij leveren fantastisch werk en zijn er gewoonweg ziek van. Ze kunnen ons toch niet wijsmaken dat ze geen twee nieuwe werkkrachten kunnen aanwerven? Volgens mij stond de beslissing om te sluiten al lang vast en nu steken ze zich weg achter een personeelstekort. Maar in een kleine acht weken tijd moeten wij maar een oplossing zien te vinden”, aldus Marie. 

“Als je al een plaats vindt”, zegt Freija Dhondt, mama van Jax en Leo. “Normaal begin je al te zoeken als je twee of drie maanden zwanger bent en dan nog is het moeilijk ergens plaats te vinden in een crèche. Je wil als ouder ook niet je kind in de eerste de beste opvang droppen. Zowel ouders als kind moeten zich er goed voelen. Het stadsbestuur is op de hoogte, dus ik hoop dat ze ons gaan helpen.”

Infomoment stad

“Kinderopvang Flo & Ko is een privéinitiatief, maar we gaan de ouders niet in de kou laten staan”, reageert schepen van Kinderopvang Trees Van Hove (CD&V). “Daarom houden we op donderdag 13 september een infovergadering in Huis van het Kind in Brielpunt. Ieder kind heeft recht op opvang en we gaan bekijken hoe we deze gezinnen kunnen helpen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dominique DE BUYSSCHER

    Zoekt dan ander werkvolk...