Jamey (15) mag niet meer koersen

GEEN GROEN LICHT VAN DOKTERS OMDAT COÖRDINATIE ONVOLDOENDE IS

Begin september was Jamey nog vol hoopvol dat hij opnieuw wedstrijden zou kunnen rijden.
Begin september was Jamey nog vol hoopvol dat hij opnieuw wedstrijden zou kunnen rijden.
Slecht nieuws voor de jonge wielrenner James Dehens (15) uit Deinze die na een zware val tijdens een wedstrijd midden juli enkele dagen in coma lag en de voorbije maanden volop aan het revalideren was. De dokters raden hem af om opnieuw te gaan koersen. "Zijn coördinatie is niet meer wat het was", vertelt papa Ronny.

Jamey kwam in Dentergem op 15 juli zwaar ten val tijdens zijn zesde wedstrijd voor nieuwelingen. Hij liep op drie plaatsen een hersenbloeding op en de zwelling op zijn hersenen was zeer groot. De artsen hielden de jongen in kunstmatige coma, maar ze moesten hem vroeger dan gepland wekken. Jamey reageerde erg goed en kon na een week weer praten.


Toen Jamey zichzelf in vijf dagen tijd weer zelfstandig leerde stappen, stond iedereen in het ziekenhuis met open mond te kijken. Exact een maand na zijn zware crash mocht hij het ziekenhuis verlaten om te revalideren in het UZ Gent.


Daar kroop hij - twee maanden na zijn doodsmak - voor het eerst weer op een fiets. "Ik was zo bang dat ik niet meer zou kunnen, dat ik het verleerd zou zijn om te fietsen. Gelukkig was dat niet het geval", zei Jamey daarover begin september. "Ik droom ervan om volgend seizoen weer te koersen. Ik doe dat echt zo graag."


Maar een maand later heeft Jamey nog altijd geen groen licht gekregen om opnieuw te gaan koersen. Sterker nog: de artsen raden het hem af. "De neuroloog van het AZ Delta in Roeselare staat er niet om te springen", vertelt vader Ronny Dehens. "Zijn coördinatie is niet meer wat ze was. Er komt ook zoveel kijken bij wielrennen: evenwicht, reflexen, uithouding, concentratie ... Je moet in alles 100 procent zijn, 95 procent is niet genoeg. Anders ben je een gevaar voor jezelf en misschien ook voor andere renners. Het komt soms aan op een fractie van seconde."

G-Sport

Jamey liet begin september alvast weten een plan-B te hebben, als er toch geen groen licht zou volgen van de dokters om bij de valide renners te koersen: "Dan koers ik gewoon mee met de G-sporters."