Het echte ‘Rad van Fortuin’… staat stof te vergaren in een garage in Merendree

Legendarisch televisiedecor draaide in 2003 voor het laatst

Dirk Mouton uit Merendree bij zijn Rad van Fortuin.
Gianni Barbieux Dirk Mouton uit Merendree bij zijn Rad van Fortuin.
Het legendarische Rad van Fortuin is met de nieuwe VTM-reeks Studio Tarara terug van weggeweest. Het echte exemplaar waar Walter Capiau en Aurore destijds rondjes mee draaiden, staat ondertussen gewoon stof te vergaren in een garage in Merendree. Dirk Mouton kocht het destijds voor de plaatselijke feestcommissie, maar het rad heeft daar welgeteld één keer gedraaid.

Met dertig jaar VTM en de lancering van de nieuwe dramareeks Studio Tarara, is het Rad van Fortuin plots weer populairder dan ooit. Voor de televisiereeks werd een nieuw rad gemaakt, omdat het originele rad spoorloos was. Goed hebben de makers niet gezocht, want het echte Rad van Fortuin staat al jaren in de garage van Dirk Mouton in Merendree.

“Ik heb een eigen elektrozaak, en ben in 2002 naar een uitverkoop geweest van failliete televisiestudio’s die destijds voor VTM werkten”, doet Dirk Mouton zijn verhaal. “Ik stapte er buiten als eigenaar van het enige echte Rad van Fortuin. Ik zat toen in het feestcomité van Merendree, en het leek mij wel iets om op de kermis eens het Rad van Fortuin te organiseren. Het rad zelf heeft destijds 800 euro gekost. Ook de bordjes met de geldbedragen en het zwarte bordje ‘bankroet’ zaten erbij. De rest van het decor –inclusief de draaibordjes- heb ik er voor 700 euro bij gekocht. In 2003 hebben we op de kermis van Merendree dan echt het Rad van Fortuin gespeeld. We wilden er iets speciaals van maken, en konden Walter Capiau en Aurore strikken om de avond te presenteren. Niet eenvoudig, want het Rad van Fortuin is een beschermd format, en je mag dat zomaar niet commercialiseren. Capiau heeft er toen persoonlijk voor gezorgd dat het in Merendree wel kon.”

Man cave

Meer dan 800 mensen kwamen in 2003 kijken naar het Rad van Fortuin in Merendree. Maar nadien heeft het rad nooit meer gedraaid. “VTM heeft het programma toen hernomen met Bart Kaëll als presentator, en toen mocht het door ons niet meer gespeeld worden”, zegt Mouton. “Ik heb het rad tegen de muur in mijn garage gezet, en daar staat het al die jaren later nog altijd. Ik heb er niet één keer het stof van afgedaan. Af en toe heb ik nog eens de vraag gekregen van een vereniging of ze het rad mochten gebruiken, maar dat kan echt niet. Contractueel mag het niet, en ook de Spelkansencommissie moet haar zegen geven. Ik heb zelfs al eens een bod gehad om het rad door te verkopen. Maar zo’n brok nostalgie verkoop ik niet. Ik heb al een tijdje bouwplannen, en in mijn nieuwe huis wil ik ook een man cave bouwen. In mijn plekje zal het Rad van Fortuin wel een speciaal plaatsje krijgen. En dan kunnen we er privé nog wel eens aan draaien”, lacht Dirk Mouton nog.

Een beeld uit 2003, toen Walter Capiau en Aurore aan het Rad kwamen draaien in Merendree.
wiegandt Een beeld uit 2003, toen Walter Capiau en Aurore aan het Rad kwamen draaien in Merendree.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lore Kluwer

    Doe eens een artikel over hoe het nog is met Aurore. Ben benieuwd. Ze ziet er goed op de foto.