Gravin knapt interieur kasteel Ooidonk op

VOOR - De 'rotonde' of muziekkamer voor de vernieuwing.
Anthony Statius VOOR - De 'rotonde' of muziekkamer voor de vernieuwing.
Graaf Henry en gravin Coralie 't Kint de Roodenbeke hebben het voorbije anderhalf jaar niet stilgezeten. Ze gaven de kamers van het kasteel Ooidonk een grondige opfrisbeurt. "Het kasteel moderniseren, was een uitdaging", zegt de gravin.

Wie vroeger het kasteel Ooidonk in de deelgemeente Bachte-Maria-Leerne heeft bezocht, zal onmiddellijk het verschil zien. Het nieuwe gravenpaar liet verschillende zalen en kamers herschilderen, er werden nieuwe gordijnen gehangen en tapijten gelegd en ook de bedden kregen nieuwe spreien en baldakijns. Verder werden de meubelen herschikt en heel wat schilderijen en artefacten kregen een nieuwe plaats. Hier en daar werd een moderne toets aangebracht zoals een staanlamp. "De voorwaarde was om de authenticiteit van het kasteel te respecteren", zegt gravin Coralie, die zich met volle overgave gooide op de facelift van haar nieuwe thuis.


Het kasteel Ooidonk heeft sinds de familie 't Kint de Roodenbeke het in 1864 kocht heel wat renovaties ondergaan. In de jaren 60 liet Henri II, de grootvader van de huidige graaf, de buitenkant van het kasteel grondig restaureren. Zijn zoon Juan II schonk bijvoorbeeld aandacht aan de toegangsbrug. Doorheen de jaren ontfermden de gravinnen zich meestal over het interieur en nu zet de huidige gravin deze traditie verder. "Het kasteel moderniseren, was een uitdaging", zegt ze. "Ons doel was kunst en geschiedenis combineren met het dagelijks gezinsleven. We wilden het ietwat stoffige karakter opfrissen. Daarnaast moest het kasteel aangepast worden aan de huidige veiligheidsnormen. De vervanging van de oude elektrische installaties en leidingen, en de versleten plafonnering was essentieel", legt gravin Coralie uit.


Er zijn in het kasteel enkele nieuwigheden te ontdekken. "Er is een nieuw bezoekersparcours waarbij twaalf ontvangstkamers en meer private vertrekken worden opengesteld. In de blauwe kamer hangt er een werk van de bekende Leieschilder Léon De Smet", zegt graaf Henry. "Hij schilderde het kasteel van dichtbij. Ik heb er voor moeten vechten, maar ik wou dat absoluut hebben", aldus de graaf nog. Meer info via info@ooidonk.be en www.ooidonk.be. (ASD)

NA - Dezelfde muziekkamer nadat ze een grondige opfrisbeurt kreeg.
Anthony Statius NA - Dezelfde muziekkamer nadat ze een grondige opfrisbeurt kreeg.
Graaf Henry t'Kint de Roodenbeke en gravin Coralie Waucquez in de vernieuwde overloop in het hartje van het kasteel. Aan de muur prijken tekeningen van koning Leopold I.
Anthony Statius Graaf Henry t'Kint de Roodenbeke en gravin Coralie Waucquez in de vernieuwde overloop in het hartje van het kasteel. Aan de muur prijken tekeningen van koning Leopold I.
Deinze: de 'rotonde' of muziekkamer anno 2015.
Anthony Statius Deinze: de 'rotonde' of muziekkamer anno 2015.