Gemeentes en ziekenhuizen goed voorbereid op stroomtekort

Zowel het Sint-Vincentiusziekenhuis van Deinze als het AZ Alma in Eeklo zijn voorzien op een mogelijke stroompanne. Ook de gemeentes zijn voorbereid op een eventueel stroomtekort.

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé wil dat alle gemeentes van zijn provincie zich voorbereiden op tijdelijke stroomonderbrekingen. De aanleiding van zijn oproep is het stilvallen van de kernreactor Doel 4, nadat die gesaboteerd werd. "Vorig jaar zijn we al begonnen met het verzamelen van de cijfers over energieverbruik per gemeente", zegt Sandra Van Hauwaert, woordvoerder van Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers. "Ook hebben we een draaiboek uitgestuurd en de gemeenten gevraagd kwetsbare gebouwen op te lijsten. Eind deze maand zitten alle provinciebesturen samen met de federale crisiscel over het mogelijke elektriciteitstekort", klinkt het.

Vitale machines

De ziekenhuizen in deze regio zijn alvast klaar voor een mogelijke stroompanne deze winter. "Wij hebben sowieso een noodplan klaar bij een mogelijke elektriciteitspanne", zegt Johan Beschuyt, technisch directeur van het Sint-Vincentiusziekenhuis te Deinze. "In elke kamer is er een lichtpunt dat blijft werken, dus geen enkele patiënt komt in de duisternis te zitten. De vitale machines zoals hartmonitoring blijven werken en in de spoedafdeling en het operatiekwartier blijft alles werken. De keuken en de burelen van ons administratief personeel zijn de enige afdelingen die uitvallen bij een stroompanne", zegt Beschuyt.


Ook bij het AZ Alma in Eeklo zijn ze goed voorbereid. "In Eeklo hebben we een paar jaar geleden geïnvesteerd in een nieuwe noodgenerator", klinkt het. "Bij een panne is er niets over het hele ziekenhuis dat uitvalt. We hebben ook een nieuwe WKK, een warmtekrachtbron die werkt op aardgas. Die wordt vooral gebruikt in de winter voor verwarming en elektriciteit, maar die kan ook in geval van nood ingeschakeld worden."

Prioritaire plaatsen

De gemeentes hebben eveneens een noodscenario klaar in geval van stroomtekort. "Als het moment zich voordoet, wordt de veiligheidscel bijeengeroepen", zegt waarnemend burgemeester van Zomergem Luc Lampaert. "Alle diensten zoals politie, brandweer en het gemeentebestuur komen dan samen en er is een noodplan voorzien voor rampen. Er bestaat een lijst van prioritaire plaatsen zoals rusthuizen, die eerst van noodstroom moeten worden voorzien."


Ook in Zulte weten ze wat doen: "De provinciegouverneur vroeg de gemeente vorig jaar al om ons in de mate van het mogelijke voor te bereiden op deze situatie", zegt burgemeester Simon Lagrange van Zulte. "Het 'goede' nieuws is dat volgens een 'afschakelplan' dat ons begin 2013 bezorgd werd, Zulte niet voorkomt op de lijst van de schijven die zouden afgeschakeld worden."


Joeri De Maertelaere, burgemeester van Evergem, vindt dan weer niet dat het een taak van de gemeentes moet zijn om stroompannes op te vangen. "Het energiebeheer is de verantwoordelijkheid van Elia en de nationale overheid. Er zijn geen specifieke gemeentelijke voorzieningen. We zullen als het zover is wat dichter bij elkaar zitten. (ASD/GRG)