Filliersjenever is officieel Vlaams streekproduct

De oude graanjenever van Filliers is nu officieel een Vlaams streekproduct. De glaasjes van plezier van de Graanstokerij in Bachte-Maria-Leerne, bij Deinze, werden samen met acht andere producten erkend door Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) voegt negen nieuwe producten toe aan haar lijst van Vlaamse streekproducten, dat er ondertussen al 221 telt.


Een van de nieuwkomers is de oude graanjenever van Filliers Distillery in Deinze. Filliers produceert al 150 jaar graanjenever in de deelgemeente Bachte-Maria-Leerne, eerst op de hoeve maar al vlug in een eigen stokerij. Filliers bleef ook een warme stoker, dat wil zeggen dat ze zelf hun moutwijn stoken. Om Oost-Vlaamse oude graanjenever te maken mengt men de moutwijn met graanalcohol, jeneverbesdistillaat en bronwater.


De andere erkende streekproducten zijn Filet d'anvers, Kontichse specfour (gevulde speculaas), de eierlikeur Advocaat, Gentse mosterd, Belgische speculaas uit Dendermonde, Glazuurspeculaas van de kust, Zwienemutsen (varkensmagen) uit Oostende en Limburgse bloedworst.


(ASD)