Fauve (27) start jeugdzorgboerderij

ERGOTHERAPEUTE LAAT KWETSBARE JONGEREN WERKEN IN TUIN

Fauve met haar hond Mojo, haar geitjes Kwik en Flupke en enkele kippen, die ze redde uit een legbatterij.
Foto Anthony Statius Fauve met haar hond Mojo, haar geitjes Kwik en Flupke en enkele kippen, die ze redde uit een legbatterij.
Fauve Todarello (27) start vanaf volgende zomer een jeugdzorgboerderij in de Kwakkelstraat in Grammene. "Vzw Den Opkikker is er voor jongeren vanaf 17 jaar die zich verloren voelen. Voor deze leeftijdsgroep gaapt een serieus gat in de zorgverlening. Hier kunnen ze terecht voor een zinvolle dagbesteding door bijvoorbeeld in onze tuin te werken of met onze dieren bezig te zijn", zegt manager Fauve.

Een jaar geleden liet het trieste verhaal van Jordy Brouillard niemand onberoerd. De 18-jarige jongen kwam om van ontbering in een tentje aan de Blaarmeersen in Gent, moederziel alleen. Voor Fauve Todarello het laatste duwtje in de rug om door te gaan met haar droom: een zorgboerderij voor jongeren zoals Jordy. "Ik had net alle hoop opgegeven, maar dankzij Jordy ben ik er toch voor gegaan." Samen met Eline Verstrepen en Carolina De Cuyper stampte de jonge Gentse vzw Den Opkikker uit de grond en vanaf volgende zomer starten zij met hun jongerenwerking in Grammene.


Fauve is ergotherapeute van opleiding en werkt als opvoedster in het Multifunctioneel Centrum Sint-Gregorius in Gent. Toen ze amper 20 jaar was, ontstond het idee om een speciale plek te creëren voor maatschappelijk kwetsbare jongeren. "Ik heb zelf geen gemakkelijke jeugd gehad, maar Den Opkikker was mijn motivatie om te studeren. Veel jongeren die uit een begeleid traject of een instelling komen, kunnen maar moeizaam de overstap maken naar een zelfstandig leven. Den Opkikker is er dan ook voor die 'vergeten' doelgroep; de jongeren vanaf 17 jaar. Vanaf 18 jaar ben je niet meer verplicht om hulp te vragen. Wij willen er net zijn voor die jongens en meisjes door hen de handvaten geven die ze nodig hebben om te slagen in deze maatschappij. Hoe? Door hen een zinvolle dagbesteding te geven op onze boerderij."


Op Fauve's hoeve in de Kwakkelstraat dartelt haar hond Mojo vrolijk rond en haar geitjes Kwik en Flupke, een konijn en kippen vervolledigen Fauve's hulpteam.

Therapie met dieren

"Ik geloof in de kracht van therapie met assistentie van dieren. Enkel al hun aanwezigheid kan veel uithalen bij jongeren met een agressieprobleem of jongeren met autisme. De motivatie is bij jongeren ook veel groter wanneer er dieren aanwezig zijn. Daarnaast doen we ook aan groene zorg door onder andere in de moestuin te werken. De jongeren zullen ook hun eigen eten maken en klusjes doen op de boerderij. We starten volgende zomer voorlopig met een dag in de week, maar de bedoeling is om dat uit te breiden naar vijf dagen."

15.000 euro nodig

"Om ons project van de grond te krijgen, hopen we 15.000 euro te verzamelen via crowdfunding. Hiermee kunnen we onder andere een keukentje en een gezellige therapieruimte inrichten", besluit Fauve Todarello.


Wie vzw Den Opkikker wil steunen, kan dit via www.cro fun.com/nl/project/jeugdzorgboerderij-groeien-is-een-recht. Meer informatie te vinden op via vzwdenopkik ker@outlook.com of www.vzwdenopkikker.wixsite.com/denopkikker/.