Ex-profrenner Marcel Buyze (95) overleden

Deinzenaar was laatste overlevende zoon van Tourwinnaar Lucien Buysse

Marcel Buyze tijdens een van zijn wedstrijden.
Anthony Statius Marcel Buyze tijdens een van zijn wedstrijden.
Ex-profrenner Marcel Buyze (95) is overleden. Marcel was de laatste overlevende zoon van wielerlegende en Deinse trots Lucien Buysse, die in 1926 de Tour de France won. Toevallig wordt vandaag, zaterdag, in Wontergem een gedenkplaat ter ere van Lucien ingehuldigd. "Mijn vader was een taaie kerel, een karaktertrek eigen aan het geslacht Buysse", zegt Marcels zoon Lucien (60).

Met Marcel Buyze is de laatste van de zes kinderen van 'de rots' Lucien Buysse overleden. De uitvaart vond gisteren in intieme kring plaats in rusthuis Sint-Jozef, waar de man nog maar vier maanden verbleef. Marcels jongere broer Daniël overleed in 2014 en nu is Marcels zoon Lucien de laatste mannelijke telg die de naam van het beroemde wielergeslacht draagt.


Rond de schrijfwijze van de familienaam Buyze bestaat nogal wat verwarring, maar kleinzoon en naamgenoot van de gewezen Tourwinnaar Lucien verduidelijkt: "Officieel is het 'Buyze', maar omdat de Franse journalisten deze naam niet goed konden uitspreken, werd dit vervormd tot 'Buysse'. Mijn grootvader en zijn broers werden daarom altijd vermeld als Buysse, maar de generatie van mijn vader droeg opnieuw de oorspronkelijke naam Buyze."


Marcel werd op 13 augustus 1920 geboren in Grammene, maar toen zijn vader de Ronde van Frankrijk won, was het gezin al verhuisd naar het dorpje Wontergem. "Als nakomeling uit een beroemde wielerfamilie werd ook van mijn vader verwacht dat hij het zou proberen als renner", vertelt Lucien. "Hij begon in 1938 bij de nieuwelingen en won meteen 34 koersen. Tijdens de oorlogsjaren kwam er van koersen niet veel meer in huis en pas na de bevrijding begon hij opnieuw. Hij trainde vaak met de 'drie Marcels', samen met Marcel De Neve en Marcel De Mulder. In 1947 reed hij even bij de profs en de jaren daarop behaalde hij enkele mooie plaatsen, onder andere in de Ronde van België (derde) en Luik-Bastenaken-Luik (elfde). In die tijd kregen de renners nog geen maandwedde en dus leefden zij voornamelijk van het prijzengeld. In de wintermaanden ging mijn vader dus werken, onder meer in een suikerfabriek. Zijn beste jaar was 1951 met een overwinning in de Ronde van Corrèze, een wedstrijd van 220 kilometer op een zwaar parcours door Midden-Frankrijk. Dat jaar opende hij ook hij aan het station van Deinze het café 'Corrèze'. In 1963 liet hij het café over aan zijn vader Lucien, die het omdoopte tot 'Aubisque', de naam die het café nog steeds draagt."


"Na zijn wielercarrière is mijn vader nog lange tijd actief geweest als bestuurslid van de veloclub KVC Deinze. Hij is altijd de wielersport op de voet blijven volgen, maar daarnaast was hij ook een grote voetbalfan. Manchester United was zijn club en ook het EK heeft hij nog gevolgd tot aan zijn dood. Hij was ook een fervent vinkenzetter en was tot lang na zijn pensioen actief bij de Drieszangers. Wat mijn vader typeerde als persoon? Hij was een taaie kerel en hij klaagde nooit. Dat is een karaktertrek eigen aan de familie Buyze. Maar naast gedreven sportman was mijn vader bovenal een familieman. Hij heeft altijd goed voor mij en mijn zussen Regine en Myriam gezorgd en hij was heel graag bij zijn twee kleinkinderen."


Vandaag, zaterdag, onthult het Comité Lucien Buysse een herdenkingsplaat in de Lucien Buyssestraat in Wontergem. "Jammer dat Marcel dit net niet meer heeft mogen meemaken. Hij was nog steeds ongelofelijk fier op de prestatie van zijn vader", zegt Lucien.

Marcel Buyze.
Anthony Statius Marcel Buyze.