Drie zware rugoperaties... en toch kampioene bodybuilding

EX-ACROGYMNASTE MARLIES (22) PAKT TWEEMAAL GOUD OP INTERNATIONALE WEDSTRIJD

Marlies (centraal) met haar tegenstanders op het podium van de Austria Cup.
Anthony Statius Marlies (centraal) met haar tegenstanders op het podium van de Austria Cup.
Bodybuildster Marlies Hoornaert (22) scoorde tweemaal goud op de WBPF Austria Cup in Wenen. Drie jaar geleden maakten rugklachten een abrupt einde aan haar professionele turncarrière, maar drie zware operaties en tonnen doorzettingsvermogen later staat de jonge vrouw sterker dan ooit. "Ik heb mijn trots teruggevonden", aldus Marlies.

Marlies Hoornaert is een meisje met ballen. Spierballen welteverstaan, maar figuurlijk staat de logopediste uit Astene ook haar mannetje. Op haar negentiende moest Marlies haar professionele carrière als acrogymnaste bij Sportac 86 Deinze noodgedwongen opgeven, maar amper drie jaar later staat de jonge vrouw gebronzeerd te blinken met twee gouden medailles op het podium van de WBPF Austria Cup. Deze internationale bodybuildingwedstrijd vond plaats op zaterdag 23 september in Wenen.

Marlies in Basic Fit in de Tolpoortstraat, waar ze bijna dagelijks komt trainen.
Anthony Statius Marlies in Basic Fit in de Tolpoortstraat, waar ze bijna dagelijks komt trainen.

Geen missverkiezing

"Dat dubbel goud kwam een beetje onverwacht", lacht Marlies "want ik heb pas in januari beslist om mee te doen met wedstrijden. Ik won in de Junior categorie (jonger dan 23) en de lengtecategorie (1,64 - 1,68 meter) in het klassement Women's Model Physique. Maar geloof mij, het is echt geen missverkiezing waarbij je wat moet paraderen in bikini. De jury kijkt naar alles; zo beoordelen ze, naast je lichaam, ook je voorkomen, je kledij en de manier waarop je gebruind bent. Veel mensen onderschatten bodybuilding, maar zo'n wedstrijd komt neer op drie maanden keihard trainen om dan slechts twee minuten op het podium alles te geven."

Vrouwelijke vormen

Opgeven staat alvast niet Marlies' woordenboek. Tot haar negentiende was ze professioneel acrogymnaste, maar haar rug maakte plots een einde aan haar carrière. "Op een dag ben ik opgestaan met een acute hernia", vertelt Marlies. "Onderzoek bracht aan het licht dat ik artrose in mijn rug had. Er werd een nieuwe tussenwervelschijf geplaatst en ik ben drie keer geopereerd geweest. Lopen en turnen mocht ik vergeten, zelfs wandelen ging moeilijk. Ik ben sindsdien niet meer in een turnzaal geweest. Maar stilzitten, dat is niets voor mij. In 2015 ben ik in Basic Fit in Deinze beginnen trainen, vooral om mijn lichaam sterker te maken en de pijn te voorkomen. Wat begonnen is met kleine oefeningen is nu een beetje uit de hand gelopen. Ik was een tijdje onzeker na de operaties, maar nu heb ik mijn trots teruggevonden. Ik vind mezelf mooi zoals ik nu ben. Ik behoud gelukkig ook mijn vrouwelijke vormen; wat niet altijd het geval is in deze sport.Veel heb ik te danken aan mijn coach, Pino Milano en zijn team."


"Bodybuilding is meer levensstijl dan sport. In de weken voor een wedstrijd doe ik een uur cardiotraining per dag en eet ik om de twee à drie uur zelfbereide maaltijden. Na mijn werk kom ik mijn spieren trainen. Ongezonde voeding is uit den boze. Na een wedstrijd mag je even genieten en eten wat je wilt. Zalig, dan prop ik mij vol met alles wat ik lekker vind: donuts, koeken en pizza."


Maar lang genieten zit er niet in voor Marlies. Na de Austria Cup heb ik mij twee dagen kunnen laten gaan, maar nu ben ik al volop aan het trainen voor de Walters Cup in Nederland. Volgend jaar doe ik mee met het EK in Slowakije en in het najaar aan het WK in Boedapest. Wie Marlies online wil volgen, kan dat via haar Facebookpagina Marlies Leona - team milano, of via Instagram: marliesleonawilleke.