Deinze blijft groeien als cultuurstad: Kunstinitiatief Platvvorm verhuist met kleurrijke stoet naar centrum

Voormalige leslokalen kunstacademie worden ontmoetingsplaats voor artiesten

Katelijne De Corte bij de nieuwe thuisbasis van Platvvorm. Laat u niet misleiden, achter de blauwe poort strekt het pand zich uit tot aan het dienstencentrum Elfdorpen.
Anthony Statius Katelijne De Corte bij de nieuwe thuisbasis van Platvvorm. Laat u niet misleiden, achter de blauwe poort strekt het pand zich uit tot aan het dienstencentrum Elfdorpen.
Platvvorm, sinds 2017 dé ontmoetingsplaats voor artiesten in Deinze, krijgt een nieuwe stek in het stadscentrum. Katelijne De Corte verhuist van het voormalige schoolgebouw van Sint-Vincentius aan Neerleie naar een groter pand in de Kalkhofstraat, recht tegenover de muziekacademie. “Naast onze residenten krijgen zes kunstenaars hier een vast atelier. Wie interesse heeft, mag zeker contact opnemen", zegt Katelijne. 

In oktober 2017 opende de Gentse kunstenares Katelijne De Corte een nieuw kunstinitiatief in het voormalige schoolgebouw van Leiepoort campus Sint-Vincentius in Neerleie 2. Platvvorm groeide uit tot een ontmoetingsplaats voor nationale en internationale artiesten en ook de cultuurraad van Deinze vond er een geschikte vergaderplaats. Het opzet van Platvvorm was een plek waar kunst, filosofie en literatuur elkaar vinden en waar kunstenaars een atelier kunnen huren voor een lage prijs. Er werden ook al talrijke lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Vanaf 1 mei verhuist Katelijne met haar Platvvorm naar de Kalkhofstraat 26B, recht tegenover de nieuwe muziekacademie.

Perfecte ligging

“We moesten noodgedwongen op zoek naar een nieuwe stek omdat de school plannen heeft met het gebouw aan Neerleie”, zegt Katelijne. “Nadat we een oproep ‘red Platvvorm’ lanceerden op Facebook kwam William Ploegaert, de directeur van de kunstacademie van Deinze, met dit pand op de proppen. Tijdens de verbouwingswerken aan de academie werden deze ruimtes tijdelijk gebruikt door de leerlingen kunstonderwijs. Voor Platvvorm is dit de perfecte ligging: pal in het centrum en vlak bij de kunstacademie. Er zijn, naast een grote ruimte voor tentoonstellingen en evenementen ook drie ateliers beschikbaar voor tijdelijke residenten. Daarnaast breiden we onze werking uit door in het gebouw achteraan zes atelierruimtes te voorzien die voor lange tijd kunnen worden gehuurd. We doen graag een oproep naar artiesten of verenigingen, die op zoek zijn naar een leuke locatie. Zo is het Deinse kunstenaarscollectief Kraft creative collective een van onze huurders.”

Uitnodiging

Katelijne De Corte en haar team neemt vanaf 1 mei haar intrek in het pand in de Kalkhofstraat, maar de verhuizing zal niet onopgemerkt voorbijgaan. “We organiseren een grote afscheidstentoonstelling in het oude pand en op donderdag 30 mei trekken we met een grote stoet naar onze nieuwe verblijfplaats. Het wordt een ludieke stoet waarbij we een groot sculptuur van Joëlle Tuerlinckx door de straten zullen dragen. Galerijhoudster Stella Lohaus zal het nieuwe pand komen inwijden. Platvvorm is ondertussen al goed gekend onder artiesten in de wijde omtrek, maar we merken dat men in Deinze nog niet echt goed weet wat wij precies allemaal doen. Met deze stoet komen we letterlijk naar buiten en we nodigen iedereen, die cultuur een warm hart toedraagt, uit om mee te wandelen”, besluit Katelijne.

Meer info via katdecorte@gmail.com, www.platvvorm.org en de Facebookpagina ‘Platvvorm’. 

In de centrale ruimte is er plaats om tentoonstellingen en andere evenementen te organiseren.
rv In de centrale ruimte is er plaats om tentoonstellingen en andere evenementen te organiseren.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.