DE PARTIJEN DOORGELICHT

DEINZE-NEVELE

CD&V heeft met Jan Vermeulen en Johan Cornelis de stemmenkampioenen van Deinze en Nevele op haar lijst staan. Met 2.939 naamstemmen liet Jan de concurrentie ver achter zich en hetzelfde geldt voor Johan, die er 1.108 had. Met de Deinse schepenen Bart Van Thuyne, Rutger De Reu, Conny Despiegelare en Trees Van Hove, de Nevelse schepenen Gunnar Claeys en Marleen Vanlerberghe en gemeenteraadslid Marc De Schrijver heeft CD&V een pak ervaring. De lijst wordt aangevuld met jong geweld, zoals raadslid Stephanie Debeurme en nieuwkomers Nathalie Lambrecht, Alexander Adams en Tijl Schelstraete, zoon van ereschepen Warnix.

Uit liberale hoek heeft Open Deinze met eerste schepen Norbert De Mey (1.806 stemmen in 2012), Bruno Dhaenens (975) en Annie Mervillie (704) enkele sterkhouders. Ook de drie raadsleden van Wakker Deinze Inge De Graeve, André Claeys en Sören Vandemoortele en - uit het Nieuw Nevele-kamp - Filip Vervaeke, Gilbert Hautekeete en Eric Vanhuffels zijn te duchten tegenstanders. De partij zet ook ferm in op verjonging met voorzitter Bart Vandekerckhove, Tess Minnens en Kristof Windels.

N-VA schuift Sabine Vermeulen als lijsttrekker naar voor en zo bestaat de kans dat Deinze voor het eerst een vrouwelijke burgemeester krijgt. Zes jaar geleden was ze met 1.107 bolletjes achter haar naam de stemmenkampioene van de partij, maar ook Matthias Neirynck, Geert Decaluwé, Paul Soetaert en Sylvie Claeys haalden goede scores. Met voormalig Unizo-man Bart Vermaercke haalde N-VA een goede troefkaart boven en uit Nevelse hoek is Jan Pauwels zeker niet onbelangrijk. De lijst wordt gekleurd door wielervedette Willy Planckaert.

GroenRood kan met lijsttrekker Annick Verstraete ook de eerste vrouwelijke burgemeester van Deinze afleveren. Zowel Verstraete als haar mederaadslid Dirk Stroobandt hebben de nodige ervaring en met Eva Martens, Peter Parmentier, Mieke Roelens en lijstduwer Eddy Donné staan nog enkele bekende namen op de lijst.

De derde vrouw in de running voor de sjerp is Freija Dhondt. Gesteund door de Nevelse schepen Mia Pynaert als lijstduwer is ze vastberaden de socialisten terug op de kaart te zetten. Nieuwkomer Kris De Waele uit Nevele staat op plaats twee en ook afdelingshoofd Wouter De Schepper, sterkhouder Caroline Haerens uit Nevele en Edelbert Masschelein uit Deinze vervolledigen de top.

Het Vlaams Belang is terug van weggeweest en zou dankzij de nationale trend wel eens haar weg terug in de gemeenteraad kunnen vinden. Deinzenaar Ortwin Depoortere en Nevelaar Olaf Evrard kregen hun lijst niet vol en trekken met 21 in plaats van 35 kandidaten naar de kiezer.

Lijsttrekker Dimitri Beyens en voorzitter Willy Heyerick omschrijven de Democratische Burgeralliantie (DBA) eerder als een burgerbeweging dan als een politieke partij. Ze gaan voor burgerpolitiek, waarbij de standpunten rechtstreeks door de burger bepaald wordt. Naast Beyens, die als onafhankelijke zetelt in de Nevelse gemeenteraad, wordt de lijst aangevoerd door Lindsey Van Hoecke en Dirk Bijn, de Deinse cafébaas van De Hallepoorte. De partij mikt op vijf zetels.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.