Beelden Jozef Cantré bezoeken Mudel

Mudel-conservator Wim Lammertijn, curator Peter Pauwels en cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V) bij een van de werken van Jozef Cantré.
Foto Anthony Statius Mudel-conservator Wim Lammertijn, curator Peter Pauwels en cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V) bij een van de werken van Jozef Cantré.
Het Mudel staat de komende maanden volledig in het teken van de beeldhouwer Jozef Cantré. Gastcurator Peter Pauwels haalde een reeks topwerken van de bekende Gentse kunstenaar, die ook even in Astene woonde, naar Deinze. "Het is te lang stil geweest rond Cantré, we geven hem de piëdestal die hij verdient," zegt Peter Pauwels.

Voor de eerste keer in 45 jaar loopt er een tentoonstelling die volledig gewijd is aan Jozef Cantré.


De volledige benedenverdieping van het Mudel in Deinze wordt ingepalmd door zijn werken, maar ook werken van kunstenaars die hem inspireerden of die hij inspireerde.

Graveerkunst

"De Gentse beeldhouwer en houtsnijder Jozef Cantré legde met zijn vrienden Gustave De Smet en Frits Van den Berghe de basis van het Vlaams expressionisme", vertelt Peter Pauwels. Hij bracht de moderne Vlaamse graveerkunst tot een internationaal opgemerkt niveau.


De tentoonstelling focust op Cantrés werk tijdens het interbellum, niet alleen zijn houtsneden en boekillustraties, maar ook zijn sinds lang in privéverzamelingen verspreide beeldhouwwerk. Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt ook een monografie."


De tentoonstelling loopt nog tot 1 januari 2018.


Meer info via 09/381.96.70, www.mudel.be en museum@deinze.be. (ASD)