"In ons winkeltje zal altijd een Van de Voorde staan"

MET ZOON JORDI STAPT DERDE GENERATIE MEE IN BUURTWINKEL

Dirk en Christa met hun zoon Jordi in de vernieuwde buurtwinkel.
Anthony Statius Dirk en Christa met hun zoon Jordi in de vernieuwde buurtwinkel.
Dirk Van de Voorde en zijn vrouw Christa De Meyer hebben hun buurtwinkeltje in Vinkt helemaal vernieuwd. D&C Supermarket noemt voortaan Spar Express, maar het blijft 100 procent Van de Voorde. Met de jongste zoon Jordi (21) stapt nu ook de derde generatie mee in het verhaal.

Het buurtwinkeltje van familie Van de Voorde bestaat volgende lente 80 jaar. Toen Jozef Van de Voorde zijn zaak recht tegenover de Oude Jongensschool langs de Aarseleweg in Vinkt startte, was dat eerder uit noodzaak dan uit commerciële overweging.


"Mijn vader werkte toen als sigarenmaker bij Tabakswaren Van der Cruyssen in Deinze," vertelt Dirk (54). "Maar toen zijn eerste vrouw ziek werd, is hij zijn eigen winkel A&O gestart om voor haar te kunnen zorgen. In 1957 is zij overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. Twee jaar later is hij met mijn moeder Maria Verplaetse getrouwd, hij was al 53 jaar toen ik geboren werd. Op 17-jarige leeftijd ben ik gestopt met school om bij mijn ouders in de zaak te komen werken, net zoals mijn jongste zoon Jordi ons nu zal vergezellen. In 1982 is de winkel volledig vernieuwd en verhuisd naar de nieuwbouw ernaast en mijn broer is in het oude gedeelte komen wonen. Op mijn 24 heb ik de zaak overgenomen en 3 jaar later ben ik met Christa getrouwd. Mijn ouders zijn in 1990 kort na elkaar overleden."

De buurtwinkel anno 1938.
Anthony Statius De buurtwinkel anno 1938.

Veel veranderd in 80 jaar

"Nadat we getrouwd zijn, hebben we de naam veranderd naar D&C Supermarket - de initialen van onze voornamen - en sinds 2000 zitten we bij supermarktgroep Lambrechts, die onder andere eigenaar is van Spar. We hebben onze winkel volledig omgevormd tot een Spar Express en het draagt ook deze naam. We bieden nu ook voorverpakte verswaren aan en de nieuwe look en het uitgebreide assortiment slaan blijkbaar aan bij jongere mensen. Mijn vader is ooit begonnen met de verkoop van koffie uit grote ijzeren potten en toen vond je hier enkel levensmiddelen zoals rijst en bloem en natuurlijk ook tabakswaren. In 80 jaar tijd is er heel wat veranderd."

D&C Supermarket werd helemaal omgevormd tot Spar Express.
Anthony Statius D&C Supermarket werd helemaal omgevormd tot Spar Express.

Bewuste keuze

"Het was een bewuste keuze om met Lambrechts samen te werken", gaat Dirk verder. "Net zoals wij zijn zij nog steeds een familiebedrijf en dat vind ik belangrijk. Jordi zal ons binnen een goeie tien jaar opvolgen, dus er zal de komende decennia zeker nog een Van de Voorde achter de kassa staan. Ik ben er zeker van dat hier altijd plaats zal zijn voor een buurtwinkel. We liggen middenin een gebied met allemaal kleine, afgelegen dorpen zoals Zeveren en Poeke waar je niet veel winkels vindt."


Op zaterdag 25 november is er een wijndegustatie van 14 tot 19 uur. De Spar Express in Vinkt is van dinsdag tot en met zaterdag open van 7 tot 19 uur en op zondag tot 13.30 uur. Op maandag is het gesloten. Meer info via www.sparexpress-vinkt.be of de Facebookpagina Spar Express Vinkt.