"Geen reünie, wel nieuwe start"

FAMILY OF DOG BRENGT NA VIJFTIEN JAAR TWEEDE CD UIT

Tom, Stijn, Bert, Peter en Wim staan er weer.
Foto Statius Tom, Stijn, Bert, Peter en Wim staan er weer.
De legendarische punkmetalband Family Of Dog is terug. Na vijftien jaar stilte blaffen de vijf Deinse hellehonden opnieuw. Met een tweede cd 'Disliked' en een resem optredens willen ze de draad weer oppikken. "Op ons reünieconcert op de Cluesfeesten is de vonk opnieuw overgeslagen", zegt zanger en frontman Tom Claus (39).

Wie in de jaren 90 naar harde muziek luisterde, moet zeker van Family Of Dog gehoord hebben. Hun titelloze debuut-cd sloeg in 1997 in als een bom en de vijf Deinzenaren trokken door België waar ze een spoor van opengevallen monden en oorsuizingen achterlieten. Kort na hun succes viel de band uiteen, maar voor een eenmalig reünieconcert op de Cluesfeesten in 2011 pikten ze de draad weer op. Nu brengen ze een tweede cd 'Disliked' uit en ze staan deze zomer onmiddellijk al op het podium van het legendarische Ieperfest.


"Family Of Dog werd in 1993 opgericht", zegt zanger Tom Claus. "Ik kwam als zestienjarige puber vaak naar optredens in de toenmalige Mouterij en daar leerde ik drummer Stijn Everaert en bassist Bert Walgraeve kennen. Samen met twee oudere gitaristen Peter Staelens en Wim De Taeye begonnen we toen een unieke mix van punk en metal te spelen. Peter kwam met de groepsnaam op de proppen. Die haalde hij uit een tekstfragment van een nummer van de metalband Morbid Angel. Family Of Dog verwijst naar de honden van de hel, het klinkt atypisch en dat paste wel bij onze muziek."


"We kregen veel optredens en we gedijden goed in de West-Vlaamse hardcorescene. Na enkele lowbudgetdemo's kregen we van het label Midas de kans om een cd op te nemen. Daar zijn we volledig voor gegaan. We waren jong en ambitieus en we hadden eigenlijk niets te verliezen. De plaat kwam uit in 1997 en het was een hype, maar de sfeer in de band zat niet meer goed. Eigenlijk waren we elkaar beu gezien en een jaar later trokken we de stekker eruit. Ik heb mij toen met andere muzikale projecten bezig gehouden, zijnde Daisy Temple, Trenchfoot en Cloon. De andere leden van FOD heb ik lang niet meer gesproken."

Volwassen

"Op vraag van enkele fans besloten we om op 2011 een eenmalig reünieconcert te spelen op de Cluesfeesten", gaat Tom verder. "Het begon al snel weer te kriebelen en we zijn nieuwe nummers beginnen schrijven. Mijn enige voorwaarde was dat iedereen van de originele line-up zou meedoen. We deden al heel wat optredens en met dat geld namen we vorig jaar de nieuwe cd 'Disliked' op. We willen niet echt teren op ons succes van vroeger, maar we zien het als een nieuwe start. De oudere fans zijn nieuwsgierig of we het nog kunnen, maar ondertussen is er een nieuwe generatie fans die we willen overtuigen met onze muziek. Eigenlijk is FOD niet veel veranderd. De muziek is nog steeds agressief en sociaal geëngageerd, maar het is misschien donkerder en volwassener geworden."


Op zaterdag 18 april speelt FOD zijn twee cd's integraal in café Roots in Zulte. Op 24 april is er de officiële lp-release op het Cloudburst metalfestival in de Redekiel in Maldegem en eind mei kan je 'Disliked' ook verkrijgen op cd. Meer info via de facebookpagina zatanspizza of zatanspizza@gmail.com.