"Elke gehaktbal moet perfect zijn"

WERKNEMERS DEMIVAL ROLLEN ELKE DAG 2.000 BALLEN VOOR WIM BALLIEU

Steven Naessens en Bjorn Bouckaert geven de gehaktballen een jasje van paneermeel.
Anthony Statius Steven Naessens en Bjorn Bouckaert geven de gehaktballen een jasje van paneermeel.
Zes werknemers van de Deinse beschutte werkplaats Demival zijn de echte 'glory' van Balls & Glory, het gehaktballenrestaurant van tv-kok Wim Ballieu. Twee dagen per week maken ze elk zo'n 350 ballen, wat neerkomt op 22.000 gehaktballen per jaar. En dat allemaal met de hand. "Dit is écht leuk werk en de collega's maken het nog beter", zegt medewerker Bjorn Bouckaert.

Iedere maandag- en donderdagochtend om 7.55 uur stipt vertrekt een busje van de beschutte werkplaats Demival in Deinze naar het vleesverwerkingsbedrijf Noyen in Evergem. De zes inzittenden en hun begeleider zijn klaar om een hele dag gehaktballen draaien voor het restaurant Balls & Glory, dat intussen al vestigingen heeft in Gent, Brugge en Antwerpen. De tv-kok en oprichter van deze restaurantketen Wim Ballieu verklaarde deze week dat de beste gehaktballendraaiers uit een beschutte of beter gezegd sociale werkplaats komen. De zijne komen uit Demival in Deinze en ze doen dit al anderhalf jaar.

Hilde Dhaenens, begeleidster Tine Bossut, Sabine Van Werrebroeck en Angelique Vande Velde rollen de balletjes die uit de verdeelmachine komen.
Anthony Statius Hilde Dhaenens, begeleidster Tine Bossut, Sabine Van Werrebroeck en Angelique Vande Velde rollen de balletjes die uit de verdeelmachine komen.

Blote handen

In hun werkplaats bij Noyen waren de zes ballendraaiers gisteren ijverig aan het werk. Er wordt goed doorgedraaid, maar er wordt ondertussen ook veel gebabbeld en gelachen. "Het gehakt komt via een 'slicer' op onze werktafel terecht", vertelt Hilde Dhaenens. "Deze machine verdeelt het vlees in de juiste hoeveelheden zodat we dit zelf niet moeten afwegen, want dat zou te veel tijd in beslag nemen. Daarna maken we een kuiltje in het vlees en dan gaat het sausje erin. Vervolgens draaien we de bal rond de saus tot een egale gehaktbal."


"Het is zeer belangrijk om de saus in het midden te houden", pikt Angelique Vande Velde in. "Als de rand niet overal gelijk is, schiet de gehaktbal open in de oven, omdat de saus zich een weg naar buiten baant. Er mogen ook geen gaatjes of spleetjes in het vlees zitten, anders zijn ze om weg te gooien. Het is niet moeilijk hoor, maar je moet wel goed opletten, elke bal moet perfect zijn." "We doen ook alles met de blote handen", zegt Sabine Van Werrebroeck. "Het is hier misschien bijna 0 graden, maar koud hebben wij niet. Na zo'n dagje gehaktballen draaien voel je het wel en op de weg naar huis krijg ik wel men 'klop'", lacht ze.


Vervolgens krijgen de ballen een jasje van paneermeel van Bjorn Bouckaert en Steven Naessens. "Daarna leggen we de ballen op een schaal en die worden dan gebakken in de oven", zegt Bjorn. "Zo maken we er dagelijks meer dan 2.000. Het is echt een leuk werkje, vooral door de werksfeer. Het zijn allemaal goede collega's."


"Onze werknemers worden getest op hun vaardigheden", vertelt Philip Van Hove, verantwoordelijke van de afdeling Verpakking en Groendienst van Demival. "We proberen het beste uit iedereen te halen en we zorgen ervoor dat er genoeg variatie in het werk zit. Voor ons lijkt zo'n hele dag ballen draaien oersaai, maar zij vinden dat net leuk. Omdat ze het werk niet vervelend vinden, maakt dat van hen net zo'n goede werkkrachten."

Beroepsfierheid

"Zij hebben ook een grote beroepsfierheid en ze zijn apetrots om het resultaat van hun arbeid in de winkel te zien liggen", gaat Van Hove verder. "Het repetitieve geeft hen net stabiliteit en ze doen het als het ware met hun ogen dicht, maar met evenveel zorg voor elke gehaktbal. Er is ook vaak de misopvatting dat er vooral mensen met het syndroom van Down bij Demival werken. Wij zijn een van de grootste werkgevers in Deinze en op onze zeshonderd werknemers zijn er maar twee mensen met Down. Het zijn weliswaar allemaal mensen met een beperking, maar bij velen is er eigenlijk uiterlijk niets te zien."